U trendu

HAZU BiH očekuje da Šmit konačno sprovede odluku US

SARAJEVO – Članovi Predsedništva Hrvatske akademije nauke i umetnosti (HAZU) Bosne i Hercegovine očekuju oda visokog predstavnika Kristijana Šmita da, kako ističu, konačno sprovede odluku Ustavnog suda o izmeni Izbornog zakona i Hrvati ostvare svoje pravo da biraju svoje predstavnike u zakonodavnu i izvršnu vlast.

Oni od Šmita traže da što pre, kako navode, zaustavi antidejtonsko i antiustavno delovanje pojedinih lidera političkih stranaka.

„Začuđuje činjenica da se ni nakon sedam godina, uprkos brojnim sastancima, dogovorima ne provodi odluka Ustavnog suda o izmenama Izbornog zakona pa očekujemo od Vas poštovani gospodine Šmit da se ova odluka konačno provede i Hrvati ostvare pravo birati svoje predstavnike u zakonodavnu i izvršnu vlast“, stoji u pismu koje je Predsedništvo HAZU uputilo Šmitu.

Ukazali su da su Hrvatima ostala još samo dva mehanizma zaštite kolektivnih prava – izbor člana Predsedništva i izbor zastupnika u Dom naroda – pa i to im pravo hoće oduzeti i prisvojiti.

Istakli su i da zahtev za izmenama Izbornog zakona nije stav samo jedne hrvatske političke stranke ili njenog lidera, već je to opštehrvatski problem i zahtev.

Ističu i da ne traže nikakvu privilegiju niti bilo šta na štetu drugih naroda nego samo ona ljudska i kolektivna prava koja imaju i druga dva konstitutivna naroda.

„Ako su Hrvati malobrojniji to ne znači da imaju i manje prava, da nisu dostojni evropskih demokratskih standarda Takozvani građanski ustroj BiH je maska za unitarizaciju, za institucionalnu prevlast i potpunu dominaciju brojnijeg naroda. Smatramo da taj koncept nije ostvariv, on je ahistorijski jer BiH čine tri konstitutivna, suverena i ravnopravna naroda. BiH čine različitosti – jezičke, kulturne, etničke, verske – koje su istorijske, ali su i njena stvarnost“, naveli su, između ostalog.

Dodali su da je unitrizacija protivna postojećem Ustavu Dejtonskim odredbama, referendumskom pitanju iz 1992, godine kao i odlukama ZAVNOBiH iz 1943., preneli su sarajevski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.