U trendu

HDZ BiH i stranke okupljene u HNS zajedno na izborima

MOSTAR – Predsednik HDZ BiH i HNS BiH Dragan Čović saopštio je danas da će njegova stranka i stranke okupljene u Hrvatskom narodnom saboru odlučile da zajednički izađu na predstojeće opšte izbore, koji su u BiH raspisani za 2. oktobar.

CiK BiH je prošle sedmice raspisao opšte izbore u BiH iako Bošnjaci i Hrvati, i pored insistiranja međunarodne zajednice, nisu uspeli da se dogovore o izmeni Izbornog zakona, koji bi onemogućio da većinski narod manjem bira predstavnike u državnim institucijama, kao što je to bio slučaj sa članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem na prošlim izborima.

Komšić je na tim izborima izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH većinskim glasovima Bošnjaka.

„Mi smo se danas dogovorili na HNS-u zajednički idemo na iduće izbore svesni ovih iskušenja svesni uloge Centralne izborne komisije, političke atmosfere koja se gradi jer mislimo da može biti veća šteta ako bi napravili jednu drugačiju kalkulaciju“, rekao je Čović novinarima, preneli su sarajevski mediji.

Čović je ranije izjavio da očekuje da bi u naredne dve sedmice moglo doći do još jednog kruga pregovora bošnjačkih i hrvatskih predstavnika o izbornoj reformi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.