U trendu

HDZ traži predsedničkog kandidata na izborima naredne godine

ZAGREB – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Andreja Plenkovića traži predsedsedničkog kandidata, a pored Gordana Jandrokovića, Tome Medveda, Kolinda Grabar Kitarović, kao mogući izazivač aktuelnog predsednika Zorana Milanovićau pominje se i dplomata Ivan Šimonović.

“Da 2024. nije superizborna godina u kojoj će se održati parlamentarni, evropski i predsednički izbori, složio bih se s kolegama iz vrha stranke da ne treba žuriti s traženjem kandidata koji će u ime HDZ-a ući u utrku protiv aktualnog šefa države Zorana Milanovića“, kaže za zagrebački Jutarni list neimenovani visokopozicionirani izvor iz HDZ-a.

Ali, s obzirom na to da će se naredne godine istovremeno voditi tri kampanje, sagovrnik Jutarnjeg je uveren da HDZ svog kandidata mora imati najkasnije do kraja leta.

„Inače, naćićemo se u velikom problemu jer će kampanja našeg kandidata ili kandidatkinje biti zasenjena parlamentarnom i evropskom kampanjom”, kaže izvor lista.

Žao mu je što šef vlade i HDZ-a Andrej Plenković, kako kaže sagovornog Jutarnjeg, to pitanje još uopšte nije stavio na dnevni red i što je fokusiran isključivo na pripremu stranke za parlamentarne i evropske izbore.

Da HDZ vrlo brzo mora izabrati svog kandidata, smatra još jedan neimenovani sagovornik iz HDZ-a, koji tvrdi da bi HDZ na predsedničkim izborima Zoranu Milanoviću trebalo da suprotstavi iskusnog diplomatu Ivana Šimonovića, stalnog predstavnika Hrvatske pri Ujedinjenim nacijama.

Uz to što je iskusan diplomat, Šimonović je obnašao i niz visokih dužnosti, a između ostalog bio je zamenik ministra spoljnih poslova i nestranački ministar pravosuđa u vladi Ive Sanadaera i u vladi Jadranke Kosor. Posle je bio i pomoćnik generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna.

“Ne čudi me to što u stranci ima zagovornika kandidature Ivana Šimonovića, iskusnog političara i diplomate koji ima besprekornu i bogatu karijeru i koji je kompetentniji od aktualnog predsednika Milanovića u svakom pogledu. Pogotovo u međunarodnim odnosima, koji su se nakon ruske invazije na Ukrajinu dodatno zakomplikovali“, rekao je drugi neimenovani sagovornik Jutarnjeg iz HDZ-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.