U trendu

Henkok: Moraćemo da dodatno pooštrimo mere

LONDON – Velika Britanija mora da pooštri restriktivne mere u nekim oblastima u zemlji kako bi zaustavila rapidno širenje novog soja virusa, nakon što se broj obolelih drastično povehćao u prethodnih nekoliko meseci, rekao je danas ministar zdravlja Met Henkok.

Broj inficiranih u Velikoj Britaniji se drastično povećao prethodnih nedelja zbog pojavljivanja visokozaraznog soja kovida, pa je u nedelju bilo više od 55.000 zaraženih, a ukupan broj preminulih je premašio 75.000.

Engleska je trenutno podeljena na četiri restriktivna nivoa, zavisno od zastupljenosti virusa, a Henkok kaže da mere u nekim delovima zemlje gde je na snazi nivo tri, očigledno ne deluju, preneo je Rojters.

„Imamo zabrinjavajuće podatke koji pokazuju da virus nastavlja da se širi. Vidimo da u nekim trećim nivoima broj inficiranih brzo raste, zato je potrebna akcija, kao što je rekao premijer“, dodao je Henkok za BBC.

Novi soj kovida 19 prenosi se lakše sa osobe na osobu nego prethodni sojevi, dodao je Henkok.

Novinar Skaj Njuza ga je upitao da li vlada razmatra uveđenje nacionalnog lokdauna, Henkok je rekao da „ništa ne treba odbaciti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.