U trendu

Henkok: Prioritet je britanska populacija zatim mogu donacije

LONDON – Britanski ministar zdravstva Met Henkok rekao je danas da će vakcinacija dece protiv kovida 19 u Velikoj Britaniji imati prioritet nad doniranjem vakcina drugim zemljama širom sveta.

Britanski regulator za lekove odobrio je danas vakcinu Fajzer i Bajontek za upotrebu kod dece od 12 do 15 godina, a međunarodna zdravstvena tela upozoravaju da se, ako bogate zemlje daju prioritet svojoj manje rizičnoj populaciji u odnosu na širi globalni pristup, rizikuje katastrofa, prenosi Rojters.

Henkok je o ovome govorio nakon razgovora ministara zdravlja iz bogatih zemalja Grupe sedam (G7) na Univerzitetu u Okfordu, uoči sastanka lidera tih zemalja sledeće nedelje.

„Moja prva dužnost kao ministra zdravlja je da osiiguram da je Velika Britanija zaštićena i bezbedna, i iako na sreću deca vrlo retko podležu težim oblicima ove bolesti, ona mogu dalje da prenose kovid 19“, rekao je Henkok nakon sastanka Ministara zdravlja G7 u Oksfordu, prenosi Rojters.

On je poručio i da sa svojim kolegama iz drugih zemalja istovremeno radi na tome da se obezbedi da ljudi širom sveta dobiju brži pristup vakcini, a posebno onoj koju su razvili Okford i AstraZeneka.

Iako je Britanija primenila prvu dozu protiv kovida 19 za tri četvrtine odraslih i potpuno vakcinisala polovinu odrasle populacije, Henkok je rekao da zemlja još nije u situaciji da donira vakcine.

„Kada Velika Britanija bude imala višak doza vakcine, tada ćemo, ako nam one ne budu potrebne, obezbediti da budu dostupne i drugima“, naglasio je Henkok.

Britanski ministar je podsetio i da je njegova zemlja već preduzela ogroman korak učinivši da vakcina Okford AstraZeneka bude dostupna po proizvođačkoj ceni i naveo da je već na taj način isporučeno pola milijardi doza, najvećim delom u zemlje sa niskim i srednjim prihodima.

Jedna od spornih tema trenutno je i inicijativa američkog predsednika Džozefa Bajdena za odricanje od patenata za vakcinu da bi se povećala njihova proizvodnja i omogućila pravičnija distribucija, a Britanija i neke evropske zemlje izrazile su rezerve po tom pitanju, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.