U trendu

Hercog u Berlinu: Obavezni smo da se sećamo holokausta

BERLIN – Izrael i Nemačka imaju zajedničku obavezu da se sećaju holokausta, izjavio je danas izraelski predsednik Isak Hercog u nemačkom parlamentu.

Hercog je, na komemoraciji za šest miliona ubijenih Jevreja tokom holokausta, istakao da taj zločin ne može ni da se oprosti, niti da se zaboravi, a poslanici Bundestaga pozdravili su govor izraelskog presednika ovacijama, stojeći.

„Samo mrtvi imaju pravo da zaborave, dok živi to pravo nemaju“, naveo je izraelski zvaničnik, ponavljajući na taj način reči koje je pre 35 godina izgovorio njegov otac, Čaim Hercog, u to vreme predsednik Izraela, tokom prve posete Nemačkoj.

Hercog boravi u trodnevnoj poseti Nemačkoj nakon što su odnosi dve zemlje narušeni prošlog meseca kada je palestinski predsednik Mahmud Abas na konferenciji za novinare u Berlinu optužio Izrael da je počinio „50 holokausta“.

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji je stajao tada pored Abasa, kritikovan je zbog toga što nije odmah uputio primedbe na tu izjavu.

Hercog je pre toga položio vence na spomenik ubijenim Jevrejima u Evropi, u blizini Bundestaga, zajedno sa nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom.

Dvojica predsednika će danas posetiti koncentracioni logor Bergen-Belsen, u čijem je oslobađanju u Drugom svetskom ratu učestvovao i Čaim Hercog na kraju rata kao britanski vojnik, a koji je ponovo posetio 1987. godine kao predsednik Izraela.

Hercog se juče sastao sa nemačkim kancelarom pre obeležavanja 50 godina od ubistva izraelskih atletičara na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. Tada su palestinski militanti ubili 11 izraelskih atletičara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.