Hilajde žena na ulicama Istanbula traže da Konvencija ostane

ISTANBUL – Nekoliko hiljada žena izašlo je danas na ulice u Istanbulu sa zahtevom da Turska poništi odluku o povlačenju iz međunarodnog sporazuma protiv nasilja u porodici koji je donedavno podržavala.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan iznenadio je prošlonedeljnom najavom da se Turska povlači iz sporazuma Saveta Evrope koji je potpisan u Istanbulu i nalaže sprečavanje i eliminisanje porodičnog nasilja, kao i sudsko gonjenje u slučaju da do njega dođe.

Rojters prenosi da je Turska bila jedna od prvih potpisnica Istanbulske konvencije, a veliki broj žena koje su danas protestovale rekle su agenciji da Erdoganov potez ugrožava njihovu bezbednost i da neće odustati u zahtevima da konvencija ostane na snazi.

„Povlačenje iz Istanbulske konvencije predstavlja katastrofu za milione žena i dece koji žive u ovoj zemlji. Pozivamo Ankaru da poništi svoju odluku“, rekla je direktorka „Amnesti internešnela“ Turske, Eke Unver, za Rojters.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je 38 odsto žena u Turskoj tokom života doživelo nasilje od strane partnera, u poređenju sa 25 odsto u Evropi.

Agencija navodi da u Erdoganovoj Partiji pravde i razvoja (AKP) kažu da Istanbulska konvencija, koja naglašava rodnu ravnopravnost i zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije, podriva porodične vrednosti i podstiče nasilje, a turski zvaničnici su poručili ove nedelje da domaći zakon treba da štiti Turkinje, a ne strani ugovori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.