U trendu

Hilari Klinton za ukidanje trgovinskog embarga Kubi

Demokratska kandidatkinja u trci za predsednika SAD Hilari Klinton apelovaće danas na Kongres SAD da ukine trgovinski embargo koji je Kubi nametnut 1962, najavljeno je iz njenog predizbornog štaba.  

Svoj stav Klinton je iznela i u knjizi „Hard Choices“ 2014, a zastupanje ovakve politike u skladu je sa politikom sadašnjeg predsednika Baraka Obame koji je obnovio diplomatske odnose sa Havanom i pozvao na normalizaciju trgovinskih odnosa.

Trgovinski embargo, uveden pre 53 godine, sporno je pitanje na kojem insistira Havana.
Među spornim pitanjima su i potraživanja za ekonomske reparacije i zahtev SAD da Kuba unapredi stanje ljudskih prava i demokratije.
 
Kako navodi AP, stav Hilari Klinton oprečan je stavovima koje zastupaju republikanski kandidati u trci za predsednika Marko Rubio i Džeb Buš, i to u trenutku kada su mladi Amerikanci kubanskog porekla na Floridi manje strogi po tom pitanju.

Ipak, malo je izvesno da će američki Kongres, gde većinu čine republikanci, odobriti promene koje predlaže Hilari Klinton u politici prema Kubi.

Nekoliko republikanskih predsedničkih kandidata poručilo je da će poništiti promene u politici SAD prema Kubi koje je odobrio Obama.

Većina Amerikanaca podržava normalizaciju odnosa sa Kubom.

U istraživanju sprovedenom od 14. do 20. jula, oko 73 odsto ispitanika reklo je da podržava uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom, a 72 odsto se zalaže za ukidanje trgovinskog embarga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.