Hiljade demonstrirale u Engleskoj i Velsu protiv zakona koji policiji daje veća ovlašćenja

Hiljade ljudi demonstrirale su danas u Londonu i drugim engleskim i velškim gradovima protiv plana vlade Velike Britanije da poveća ovlašćenja policiji na protestima.

Demonstranti su prošetali centrom Londona, a mnogi su nosili transparente s antiseksističkim porukama.

Dok su prolazili pored kabineta britanskog premijera Borisa Džonsona, uzvikivali su „Žene uplašene svuda, policija i vlada ne mare“.

Londonska policija je navela da je većina demonstranata „pokušala da se pridržava pravila socijalnog distanciranja“, ali da je „malobrojna manjina“ blokirala put kod parlamenta.

Protesti su održani i u Kardifu, glavnom gradu velsa, i u engleskim gradovima Liverpul, Mančester i Njukasl.

Demonstranti su ogorčeni zbog vladinog Predloga zakona o policiji, kriminalu, presudama i sudovima, koji je u parlamentu.

Prema Predlogu zakona, koji se odnosi samo na Englesku i Vels, a ne i na Škotsku i Severnu Irsku, policija bi imala ovlašćenje da zabranjuje ili da sprečava proteste.

Nedavni protest zbog novog zakona u Bristolu, na jugozapadu Engleske, pretvorio se u nemire, u kojima je povredjeno nekoliko policajaca i zapaljeno više policijskih vozila.

Pitanje ovlašćenja britanske policije otvoreno je u javnosti nedavno, nakon ubistva Sare Everard za koje je osumnjičen policajac i žestokog odgovora bezbednosnih snaga protiv demonstranata koji su negodovali zbog tog zločina, ukazujući na strah žena na ulicama.

Nemiri, u kojima je povredjeno 27 policajaca, sinoć su izbili i u Severnoj Irskoj, a razlog nije poznat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.