U trendu

Hiljade farmera i ekoloških aktivista protestovalo u Hagu

HAG – Hiljade farmera i demonstranata protiv vlasti protestovalo je danas u parku u Hagu protiv planova holandske vlade da se smanji emisija nitrata, a istovremeno klimatski aktivisti koji se protive državnoj podršci industriji fosilnih goriva probili su policijske kordone da bi blokirali glavni put u Hagu.
Policija je saopštila da je zaustavila veliki broj traktora koji su krenuli na demonstracije poljoprivrednika, a grad je zabranio učešće svima, osim za dva „simbolična“ traktora, navodeći zabrinutost za bezbednost, javio je AP.
Hiljade ljudi, od kojih su mnogi nosili balone sa logoom krajnje desničarske partije Forum za demokratiju, okupilo se mirno ispred bine u parku za demonstracije.
Dok su se farmeri okupljali u parku na jugu grada, gradonačelnik Jan van Zanen dao je policiji dozvolu da upotrebi vodeni top protiv klimatskih aktivista iz međunarodnog pokreta „Pobuna protiv izumiranja“ koji su blokirali glavni autoput u centru Haga u blizini parlamenta.
Policija je saopštila da će demonstranti koji odbiju da napuste put biti privedeni.

Autoput je bio blokiran u oba smera, ali policija nije odmah upotrebila vodeni top.

Više stotina aktivista ove grupe privedeno je na sličnom protestu krajem januara.

Istovremene demonstracije udaljene nekoliko kilometara jedne od drugih održane su nekoliko dana pre pokrajinskih izbora u Holandiji.

Na izborima u sredu indirektno se biraju i članovi gornjeg doma holandskog parlamenta i oni bi mogli da utiču na predloge za smanjenje zagađenja nitratima.

Protesti zbog planova za smanjenje emisije nitrata proširili su se iz Holandije na druge evropske nacije, a pre nešto više od nedelju dana, farmeri su dovezli stotine traktora u centar belgijske prestonice, Brisela.
Na protestima poslednjih godina, farmeri su dovozili stotine traktora u centar Haga i koristili ih za blokadu skladišta supermarketa, podseća američka agencija.
Evropske vlade su saopštile da se emisije nitrata, koje proizvode stočarstvo, transport i industrija, moraju drastično smanjiti u blizini prirodnih područja koja su deo mreže zaštićenih staništa za ugrožene biljke i divlje životinje koja se proteže širom 27 zemalja članica EU.
Kako je saopšteno, cilj je da se smanje štetne emisije, uglavnom nitrata, za 50 odsto širom zemalja EU do 2030. godine.

Vlade taj predlog nazivaju „neizbežnom tranzicijom“ koja ima za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha, zemljišta i vode i upozorile su da će to značiti „da neće svi farmeri moći da nastave da rade svoj posao.”

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.