U trendu

Hina: Matica HR zgrozena srpskim Zakonom o kulturnom nasleđu

ZAGREB – Nakon hrvatskog Instituta za jezik i jezikoslovlje (IHJJ) oglasila se danas i Matica hrvatske saopštenjem u kojem kažu da su „zgroženi, ali ne iznenađeni“ Zakonom o kulturnom nasledu Republike Srbije, kojim se, kako tvrde, nastavlja svojatanje ne samo hrvatskih književnika već i želja za prisvajanje hrvatske teritorije i hrvatskog mora.

U saopštenju, koje prenosi Hina, iz Matice hrvatske se navodi da „srpska kulturna elita u svojim istorijskim posezanjima nije uspela da uskladi ciljeve sa srpskom politicko-vojnom elitom“.

„Više je puta srpska vojska napadala i uništavala sva ona dobra i vrednosti koje je kulturna elita želela i još uvek želi da prisvoji. Ta je spoznaja ostavljala osećaj nesigurnosti i nemira sve do devedesetih godina 20. veka i do konacne pobede nad srpskom vojskom i uspostave samostalne i slobodne države Hrvatske“, navodi se u saopštenju.

Prebacujći se navodnih srpskim pretenzija na hrvatsku teritoriju i more, iz Matice kažu da sve ovo samo potvrđuje koliko je važna briga o hrvatskom jeziku i koliko je, kako navode, bila dobra njihova nedavna odluka o osnivanju Radne grupe za izradu nacrta Zakona o hrvatskome jeziku.

„Vreme je da napokon hrvatskom jeziku damo priliku da ostvari sve svoje mogucnosti, te da se i u našim medijima počne koristiti bogatstvo tog jezika, izbegavajuci nepotrebne zabrane i restrikcije“, navodi se u saopštenju, koje je potpisalo rukovotstvo Matice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.