U trendu

HNS BIH osudio ratnohuškačku izjavu reisa Kavazovića

MOSTAR – Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH najoštrije je osudio „ratnohuškačku izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH reisa-l-uleme Huseina Kavazovića kojom javno poziva na pripremu za mogući nadolazeći oružani sukob u državi i poziva međunarodnu zajednicu da hitno reaguje.

„Hrvatski narodni sabor poziva celokupnu međunarodnu zajednicu da ozbiljno pristupi neodgovornoj zapaljivoj izjavi reisa Kavazovića i odmah i oštro osudi poziv za pripremu na oružani sukob u Bosni i Hercegovini“, navodi se u saopštenju iz HNS BiH.

Ističu da je u svrhu očuvanja mira i zaustavljanja zapaljive retorike, ozbiljne i zabrinjavajuće izjave poput ove ne mogu proći bez oštre međunarodne osude.

„Jednako tako, bošnjačke političke predstavnike pozivamo da se nedvosmisleno ograde i osude zabrinjavajuću izjavu reisa Kavazovića te time jasno demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira BiH. U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtevamo hitno i javno izvinjenje povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara“, stoji u saopštenju.

Iz HNS-a smatraju da je neodgovorno ponašanje verskih lidera nedopustiv čin društveno odgovorne osobe u koju se pripadnici islamske vere širom države ugledaju za primer vlastitog ponašanja.

„HNS izražava zgražanje nad ratnohuškačkim ponašanjem i zapaljivom retorikom verskog lidera te ponavlja kako se teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini nikada ponovno ne sme dovesti u pitanje“, poručuju iz HNS.

Navode i da su legitimni predstavnici hrvatskog naroda trajno opredeljeni za mir, stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine, kao i njeno članstvo u Evropskoj uniji i NATO.

Kavazović je u intervjuu za MTV Igman iz Pazarića (osnovana 1993. kao Muslimanska televizija IGMAN) rekao da ukoliko institucije BiH padnu treba biti spreman i na odbranu države oružjem.
Prethodno izjavu Kavazovića osudili su predsednik Republike Srpske i srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH, Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar