U trendu

Hočul potpisala zakone, nova ograničenja za kupovinu oruzja

NJUJORK – Guvernerka Njujorka Keti Hočul danas je potpisala paket od 10 zakona o kontroli oružja, čime su postavljena nova ograničenja za njegovu kupovinu nakon masovnih pucnjava u Bafalu i Teksasu.

Guvernerka Hočul rekla je na ceremoniji potpisivanja zakona da „nije moguće živeti ovako, kao i da je ovo moralni trenutak za ljude u Njujorku, ali i za ostatak nacije“, prenosi Rojters.

„Pratite šta smo uradili u Njujorku i konačno ćemo biti na početku kraja ovog nasilja i masakara koji se svakodnevno događaju u našoj zemlji”, istakla je guvernerka.

Navodi se da je ona potpisala i drugi zakon koji ograničava kupovinu prsluka otpornih na metke i pancira za službe za sprovođenje zakona ili srodne profesije.

Rojters podseća da je zakonom, koji je pre nekoliko dana usvojen, podignuta starosna granica za kupovinu ili posedovanje poluautomatske puške sa 18 na 21 godinu.

Dodaje se da bi u većini mesta u Njujorku osobama od 16 godina i dalje bilo dozvoljeno da imaju druge vrste pušaka i sačmarica.

Ova savezna država se sada pridružuje drugima poput Floride, Havaja, Ilinoisa, Vermonta i Vašingtona, koje zahtevaju da kupci imaju najmanje 21 godinu da bi kupili neke vrste dugog oružja, navode mediji.

Predlog zakona potpisao je demokratski guverner nakon što je jedan 18-godišnjak iz poluautomatske puške prošlog meseca ubio 10 ljudi u supermarketu u gradu Bafalu u zapadnom Njujorku.

Nekoliko dana nakon tog masakra još jedan osamnaestogodišnjak je ubio 19 učenika i dvoje nastavnika u školi u Teksasu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.