U trendu

Holandija poziva svoje građane u Turskoj da budu na oprezu

Holandija je danas izdala novo upozorenje holandskim građanima koji žive u Turskoj, u kojem ih je pozvala da povedu računa o bezbednosti u trenutku kada su napeti odnosi između dve zemlje.

„Od 11. marta 2017, između Turske i Holandije postoje diplomatske tenzije. Izbegavajte skupove i prometna mesta u celoj Turskoj“, navodi se u upozorenju, preneo je AFP.

Prethodno su mediji preneli, pozivajući se na izvore u turskom Ministarstvu spoljnih poslova, da je Turska danas pozvala na razgovor holandskog diplomatskog predstavnika u Ankari kako bi izrazila pritužbu na akciju roterdamske policije protiv turskih demonstranata tokom proteklog vikenda.

Ministarstvo je, u diplomatskoj protestnoj noti, istaklo da je policijska intervencija bila nesrazmerna i pozvalo na pravnu akciju protiv neprimerenog ponašanja policije, navode isti, neimenovani izvori, javio je Rojters.

Holandska policija upotrebila je u nedelju pse i vodene topove kako bi rasterala stotine demonstranata koji su mahali turskim zastavama ispred konzulata u Roterdamu, pri čemu su neki demonstranti gađali policiju flašama i kamenjem.

Policija je neke demonstrante tukla pendrecima, navode za Rojters očevici.

Protesti su izbili nakon što je Holandija u subotu zabranila sletanje aviona sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom u Roterdam, gde je nameravao da održi miting i pozove Turke koji tamo žive da glasaju za proširenje predsedničkih ovlašćenja na referendumu u Turskoj u aprilu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.