U trendu

Holandija: Supendovana vakcinacija A. Zenekom za mlađe od 60

AMSTERDAM – Holandsko Ministrastvo zdravlja danas je privremeno obustavilo upotrebu vakcine AstraZeneka protiv kovida 19 za ljude mlađe od 60 godina nakon smrti žene koja je njom imunizovana.

Rojters prenosi da su holandske vlasti ovu odluku donele nakon novih izveštaja Centra za praćenje lekova „Lareb“, a ona će za posledicu imati otkazivanje oko 10.000 zakazanih termina za vakcinaciju.

„U Holandiji je nakon vakcinacije AstraZenekom umrla ženska osoba, imala je kombinaciju plućne embolije i malog broja trombocita“ saopštio je danas Centar “Lareb“.

Rojters prenosi da je do sada u Holandiji nakon vakcinisanja AstraZenekom ukupno pet žena starosti između 25 i 65 godina imalo trombozu i nizak broj trombocita.

Prema centru „Lareb“, reč je o pet slučajeva na 400 000 doza vakcine, a do tromboze i niskog broja trombocita došlo je između sedam i 10 dana nakon vakcinisanja.

Odluka holandskih vlasti dolazi dan nakon što je Nemačka zaustavila upotrebu ove vakcine za ljude mlađe od 60 godina zbog slučajeva tromboze nakon izvršene imunizacije, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.