U trendu

Holandski tužioci: Let MH17 bez šansi posle udara rakete

AMSTERDAM – Holandski tužioci započeli su danas iznošenje završnih reči na suđenju osumnjičenima za obaranje putničkog aviona „Malezija erlajnsa“ 2014. godine iznad istočne Ukrajine, ističući da žrtve „nisu imale šanse“ nakon što je raketa pogodila avion.

Kako prenosi Rojters, trojica Rusa i Ukrajinac, koji su svi na slobodi, mogli bi da se suoče sa kaznama doživotnog zatvora ako budu proglašeni krivim za pomaganje u snabdevanju raketnim sistemom koji je ispalio raketu na putnički avion dok je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

U nesreći je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

U završnoj reči, tužioci su rekli da je avion oboren raketom ruske proizvodnje.

Niko od optuženih nije bio prisutan na sudu.

Jedan od osumnjičenih, Rus Oleg Pulatov, poslao je advokate da ga zastupaju tokom suđenja.

Ostali, Rusi Sergej Dubinskij i Igor Girkin, i Ukrajinac Leonid Harčenko, nikada nisu sarađivali sa sudom i sudi im se u odsustvu.

Avion na letu MH17 leteo je iz Amsterdama za Kuala Lumpur kada je oboren projektilom ispaljenim sa teritorije pod kontrolom proruskih snaga tokom borbi sa ukrajinskim trupama, prema navodima međunarodnih istražitelja.

Nakon godina prikupljanja dokaza, međunarodni zajednički istražni tim (JIT) predvođen Holandijom zaključio je 2019. godine da je raketni lanser kojim je pogođen putnički avion došao iz baze ruske vojske.

Holandska Vlada je saopštila da smatra Rusiju odgovornom, ali Moskva je uvek poricala umešanost.

Tužioci su danas detaljno povezali određene brojeve telefona sa osumnjičenima i opisali situaciju na terenu u istočnoj Ukrajini u julu 2014. godine.

Izneli su podatke o presretnutim razgovorima pripadnika proruskih snaga koji su se žalili da nemaju protivvazdušno oružje.

Presuda će verovatno biti izrečena krajem sledeće godine, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.