U trendu

Hong Kong u nedelju bira lidera

Hong Kong će u nedelju izabrati novog lidera, na prvom glasanju članova izbornog komiteta od velikih prodemokratskih protesta 2014. godine kojima se zahtevala promena izbornog sistema.

Favorit na izborima za šefa Izvršnog veća je bivša zamenica sadašnjeg predsednika Keri Lam, koja ima podršku Pekinga, iako je daleko popularniji kandidat Džon Cang, bivši ministar finansija, prenosi Gardijan.

Treći kandidat, penzionisani sudija Vu Kvok-hing, nema ni veliku popularnost u narodu niti političke veze s Pekingom.

Prema oceni analitičara, Cang i Vu bez podrše Pekinga nemaju veliku šansu za pobedu na izborima.

Sadašnji lider Leung Čun-jing, veoma nepopularan, rekao je da se neće kandidovati za drugi mandat, navodeći porodične razloge. Politički analitičari veruju da je odustao od kandidature pod pritiskom Pekinga, navodi AP.

Lidera Hong Konga u ime 3,8 miliona gradjana bira izborni komitet koji ima 1.194 člana iz 38 sektora. Medju njima su članovi zakonodavnog saveta, predstavnici poslovnih grupa, sindikata, sveštenici i profesori, a većina njih podržava kinesku centralnu vladu i njenu politiku.

Prodemokratski članovi su na izborima u decembru osvojili 326 mesta, uglavnom u sektorima obrazovanja, sudstva, zdravlja i socijalne zaštite.

Mnogi kritičari ovakav izborni sistem smatraju lažnim izborima jer je ograničeno učešće stanovnika.

Promena izbornog sistema bio je glavni zahtev prodemokratskih aktivista na velikim uličnim protestima 2014. godine. Oni su tražili da svi stanovnici Hong Konga, oblasti s visokim stepenom autonomije u sastavu Kine, biraju svog lidera umesto prokineskog komiteta.

Peking je predložio da se omogući gradjanima da biraju lidera, ali da kineska vlada može prethodno da proveri kandidate i njihovu lojalnost Kini.

Poslanici Hong Konga su odbacili taj predlog, protesti su završeni, a zahtev za izbornom reformom ostao je neispunjen. Svako novo pokretanje pitanja promene izbornog sistema bi, prema ocenama analitičara, ponovo pojačalo tenzije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.