U trendu

Hongkong: Mala grupa demonstranata još na univerzitetu

HONGKONG – Mala, ali odlučna grupa demonstranata i danas se nalazi u kampusu hongkonškog Politehničkog univerziteta.

Najmanje nekoliko desetina demonstranata, koje je već danima okružila policija, odupire se molbama da se predaju usled straha od hapšenja, preneo je AP.

Oko 1.000 demonstranata se prethodno ili predalo ili su zaustavljeni dok su pokušavali da pobegnu.

Najveća prokineksa hongkonška politička stranka Demokratski savez za boljitak i napredak Hongkonga pozvala je oko 4,1 miliona birača da ove neđelje upotrebe glasačke kutije kako bi odbacili „crnu silu“ koja je poluautonomnu kinesku teritoriju bacila u neviđene nemire od juna.

„Crna sila kaže da želi da se bori za slobodu, ali sada ljudi čak ne mogu ni slobodno da izražavaju svoje stavove. Čak nam je oduzeto pravo da idemo u školu i da radimo“, rekla je Steri Li, koja predvodi Demokratski savez za boljitak i napredak Hongkonga.

Stranka se takmiči za 181 od 452 mandata okružnog saveta na izborima koji se održavaju svake četiri godine.

Pobeda prodemokratickog bloka mogla bi da ojača legitimitet protesta, navela je agencija.

Demonstranti, koji veruju da Kina povećava kontrolu nad Hongkongom, traže potpuno demokratske izbore i nezavisnu istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti prema demonstrantima.

Vlada, koja je odbacila zahteve, upozorila je da bi izbori mogli da budu odloženi ukoliko se nastavi nasilje i remećenje saobraćaja.

Ranije danas bilo je dugih linija i kašnjenja na pojedinim stanicama podzemne železnice.

Li je rekla da su se kandidati stranke suočili sa pretnjama, a da su neki čak i pretučeni, ali da su spremni za „tešku bitku“.

„Verujemo da ako smo ujedinjeni i ako svi izađu na izbore, Hongkong može biti obnovljen i nasilje se može zaustaviti „, rekla je ona tokom kampanje u parku u centru grada.

Više od 5.000 osoba uhapšeno je od juna, kada su počeli protesti u Hongkongu oko sada odbačenog zakona o izručenju koji bi omogućio slanje osumnjičenih u Kinu gde bi im se sudilo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.