U trendu

Hongkong: Osuđeno devet pro-demokratskih aktivista

HONGKONG – Devet aktivista Hongkongu danas su osuđeni na zatvorske kazne za organizovanje protestnog marša tokom anti-vladinih protesta 2019. godine, a među osuđenima su takozvani „otac demokratije“ u Hongkongu Martin Li, kao i pro-demokratski medijski tajkun Džimi Laj.

Oni su proglašeni krivim za organizovanje i učešće u velikom protestu u avgustu 2019. godine, kada je 1,7 miliona ljudi marširalo ulicama u znak protesta protiv zakona koji bi dozvolio da osumnjičeni mogu da budu izručeni Kini za suđenje, prenosi AP.

Policija tada nije odobrila miting.

Advokatu Liju (82), bivšem parlamentarcu koji je poznat po radu na polju ljudskih prava i demokratije u gradu, je suspendovana kazna od 11 meseci zatvora, jer su mu sudije uzele u obzir godine.

Laj, osnivač Hongkong epl dejli tabloida, je osuđen na 12 meseci zatvora.

Pre presude, on je bio u zatvoru po drugim osnovama, uključujući udruživanje sa stranim službama sa namerom da se mešaju u gradska pitanja, što je po novom zakonu koji je uveo Peking kriminalno delo.

Li Čok-jan, pro-demokratski aktivista i bivši poslanik, je osuđen na 12 meseci.

Advokatima Albert Ho i Margaret Ng je suspendovana jednogodišnja mesečna kazna, dok je bivši poslanik Leung Kvong-hung osuđen na 18 meseci.

Sid Ho je dobio osam meseci, a preostala dva poslanika, Au Nok-Hin i Leung Jiu-čung su dobili deset, odnosno osam meseci robije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.