U trendu

Hongkong: Puštena na slobodu aktivistkinja Agnes Čou

HONGKONG – Prodemokratska aktivistkinja u Hongkongu Agnes Čou oslobođena je danas iz zatvora nakon što je odslužila gotovo sedam meseci zbog svoje uloge u nedozvoljenom okupljanju tokom antivladinih protesta 2019. godine.

Aktivistkinja je osuđena zajedno sa svojim kolegom Džošuom Vongom zbog učešća u ilegalnom skupu u blizini sedišta policije u Hongkongu, preneo je Rojters.

Vong i dalje ostaje u zatvoru, a razlog za ranije puštanje Čouove koja je osuđena na deset meseci zatvora nije jasan. Uprava za kaznenu politiku za sada nije komentarisala ovaj slučaj.

Čou se nakon oslobađanja nije obratila medijima. Pristalice okupljene ispred zatvora izvikivale su parole podrške oslobođenoj aktivistkinji.

Neki od njih nosili su crne majice i žute maske, simbol protesta u bivšoj britanskoj koloniji koji datiraju još od 2014.

Čou se kasnije na Instagramu zahvalila svojim prijateljima što su se okupili uprkos kiši i navela da je njen plan sada da se dobro odmori.

„Mučnih pola godine i 20 dana su konačno gotovoi“, napisala je ona.

Čou se zajedno sa Vongom i Nejtanom Louom, koji je u međuvremenu dobio azil u Britaniji, istakla tokom protesta 2014.

Njih troje su 2016. zajedno osnovali demokratski pokret Demosisto koji je rasformiran nekoliko sati nakon što je Peking prošle godine usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti strahujući da bi se mogao naći na meti novog zakona, navodi Rojters.

Zakon je ugušio prodemokratski pokret i izazvao zabrinutost za perspektivu autonomije koja je obećana Hongkongu po formuli „jedna zemlja, dva sistema“ kada je vraćen Kini 1997.

Čou je uhapšena prošle godine pod optužbom za „zaveru za stranim silama“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.