U trendu

Hongkong: Uhapšeno četvoro aktivista, organizovali proteste

HONGKONG – Hongkonška policija uhapsila je danas četiri osobe, organizatore obeležavanja godišnjice nasilja na kineskom trgu Tjenanmen, nakon što su odbili da sarađuju u istrazi.

Savez za podršku patriotskim demokratskim pokretima Kine otvoreno je osporio primenu zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, i poručio da ga policija koristi za proizvoljno označavanje prodemokratskih organizacija kao stranih agenata.

Čou Hang-Tun, jedna je od četvoro uhapšenih i potpredsednica ovog saveza, potvrdila je u objavama na Fejsbuku da je policija došla po nju, a nešto kasnije je iz same organizacije potvrđeno da su Čou i još tri člana rukovodstva uhapšeni, prenosi AP.

Policija je danas potvrdila da je uhapsila tri muškarca i jednu ženu u dobi između 36 i 57 godina jer nisu dali podatke u skladu sa zakonom o nacionalnoj bezbednosti, ali nije navela njihov imena.

Nekoliko vođa saveza, uključujući advokata Alberta Hoa i aktivistkinju Li Čeuk-ian, već su iza rešetaka nakon što su osuđeni za svoje uloge u nezakonitim okupljanjima.

Lideri saveza odbili su u utorak zahtev da dostave vlastima podatke o operacijama i finansijama organizacije, a policija je ranije upozorila da nepoštovanje povlači novčanu kaznu do 12.900 dolara i šest meseci zatvora.

Premijerka Hongkonga Keri Lam rekla je juče da policija može da traži informacije od osumnjičenih stranih agenata ili stranih političkih organizacija u skladu sa zakonom.

„Ako neko otvoreno kaže da će prekršiti zakon, ne može se nazvati organizacijom civilnog društva“, poručila je Lam.

Savez je najpoznatiji po tome što je organizator bdenja uz sveće u Hongkongu, na godišnjicu krvavog obračuna sa demonstrantima na pekinškom trgu Tjenanmen 4. juna 1989, a ovaj događaj u parku Viktorija je svake godine posećivao veliki broj ljudi.

Vlasti Hongkonga su zabranile okupljanja u poslednje dve godine, navodeći kao razloge rizike po javno zdravlje zbog pandemije, iako kritičari veruju da je zabrana deo konstantnog suzbijanja opozicije nakon višemesečnih antivladinih protesta 2019. godine.

Desetine prodemokratskih aktivista je uhapšeno i više organizacije civilnog društva je ugašeno od primene zakona o nacionalnoj bezbednosti, koji zabranjuje otcepljenje, subverziju, terorizam i saradnju sa strancima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.