U trendu

Hongkonškom magnatu Džimiju Laju odredjen pritvor

Hongkonški medijski magnagt Džimi Laj, istaknuta ličnost u prodemokratskoj borbi, danas je stavljen u pritvor u okviru istrage o proneveri u vreme kada se množe sudska gonjenja disidenata i kritičara Pekinga u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Laj (73) je vlasnik kompanije Nekst Didžital (Next Digital) koja izdaje tabloid Epl Dejli poznat po svom angažovanju za prodemokratsku stranu i oštrim kritikama hongkonške vlade verne Pekingu.

Džimi Laj i dvojica direktora njegove firme Rojston Čau i Vong Vaj-keung, izašli su danas pred sud da odgovaraju po optužbama za proneveru.

Prema sudskim dokumentima slučaj se odnosi na to da se sedište lista ne koristi za ono što je predvidjeno ugovorom o iznajmljivanju zgrade.

Stotine policajaca je u avgustu izvelo spektakularni pretres zgrade, posebno redakcije lista Epl Dejli.

Više direktora te medijske grupe medju kojima i Laj uhapšeni su tada pod sumnjom dosluha sa stranim silama u okviru novog zakona o nacionalnoj bezbednosti koji je Peking uveo krajem juna u tu svoju poluautonomnu oblast.

Za sada niko od njih nije zvanično optužen na osnovu tog drastičnog zakona, ali istraga i još traje.

Sud koji je danas razmatrao optužbe za proneveru odbio je uslovno da pusti Laja na slobodu, ali je odobrio uslovno puštanje za drugu dvojicu zvaničnika Vonga i Čoa i odredio sledeće ročište za april.

To znači da će Laj provesti naredne mesece iza rešetaka.

Hongkong je 2019. imao najveću političku krizu od kada je vraćen Pekingu 1997. godine i već mesecima Peking snažno nastoji da vrati svoj uticaj u toj oblasti. Deo tih napora je i zakon uveden u junu.

Desetine prodemokratskih aktivista je optuženo ili uhapšeno. Juče je troje istaknutih ličnosti prodemokratskog pokreta, medju kojima Džošua vong osudjeno na zatvor zbog umešanosti u demonstracije 2019. godine.

Laj se takodje goni zbog uloge u tim protestima u okviru odvojenog postupka od ovog razmatranog danas.

Više zapadnih zemalja osudilo je letos hapšenje Laja, navodeći da je to narušavanje slobode govora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.