U trendu

Hongkonškom medijskom tajkunu Džimiju Laju odbijeno puštanje iz pritvora uz kauciju

Hongkonškom medijskom tajkunu i demokratskom aktivisti Džimiju Laju danas je odbijeno izlazak iz pritvora uz kauciju posle optužbi podignutih protiv njega na osovu novog bezbednosnog zakona u Hongkongu, poluautnomonoj kineskoj teritoriji.

Laj je optužen za dosluh sa stranim elementima radi ugrožavanja nacionalne bezbednosti, na osnovu Tviter poruka i intervjua i komentara koje je davao za strane mediji.

Prodemokratski tabloid čiji je Laj vlasnik „Epl dejli“ javio je da se on optužuje da je tražio od strane zemlje, organizacije ili pojedinca da uvedu sankcije ili se upuste u druge neprijateljske aktivnosti protiv Hongkonga i Kine.

Sledeće ročište u njegovom slučaju odloženo je za 16. april na zahtev tužilaca koji su naveli da je policiji potrebno vremena da pregledaju više od 1.000 Tviter poruka i kometara koje je Laj objavio na svom Tviter nalogu, javio je Epl Dejli.

Prema listu u njegovoj optužnici navodi se nekoliko stranih političara koji ga prate preko Tvitera i citiraju komentari koje je on pisao i intervjui koje je davao stranim medijima.

Laj koji je već u pritvoru po drugim optužbama vezanim za proneveru posle upada policije u njegovu medijsku kompaniju, vidjen je sa lisicama prikačenim za lanac oko struka dok su ga čuvari vodili do kombija da ga prebace iz zatvora u sud. Bio je obučen u teget sako i košulju.

Peking je nametnuo zakon o nacionalnoj bezbednosti Honkongu ranije ove godine posle velikih protesta 2019. koji su počeli oko zakona o izručenju a proširili se na zahteve za veću demokratiju u toj bivšoj britanskkoj koloniji.

Novi zakon zabranjuje secesiju, prevrat, terorizam i dosluh sa stranim silama radi intervenisanja u poslove Hongkonga. Njime se suzbija sloboda govora u gradu, a aktivisti za demokratiju ga vide kao način da se suzbije neslaganje.

Laj, kritičar Pekinga osoba je najvišeg ranga optužena na osnovu novog zakona nametnutog u junu.

Zapad i organizacije za ljudska prava osudili su taj zakon, dok vlasti u Hongkongu  i Pekingu navode da je vitalno zatvoriti rupe u odbranama nacionalne sigurnosti izložene višemesečnim ponekad nasilnim antivladinim i protlvkineskim protestima koji su potresli grad tokom prošle godine.

Laju je početkom decembra odbijeno puštanje uz kauciju nakon hapšenja zbog odvojene optužbe za prevaru vezanu uz zakup zgrade u kojoj se nalazi njegov Epl dejli, protivvladin tabloid.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je u tviter poruci jutros napisao da se zakonom o bezbednosti izruguje zakon i pozvao na oslobadjanje Laja, navodeći da je njegov jedini zločin što govori istinu o kineskoj autoritarnoj komunističkoj vladi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar