Hosni Mubarak slobodan

Bivši predsednik Egipta Hosni Mubarak napustio je vojnu bolnicu u Kairu gde je proveo većinu svoje šestogodišnje zatvorske kazne, izjavio je njegov advokat Farid al Deb i dodao da je Mubarak sada na slobodi.

Mubarak je 2. marta, odlukom Kasacionog suda u Kairu, oslobodjen optužbe za smrt demonstranata tokom pobune koja je dovela do njegovog svrgavanja 2011. godine. Egipatsko tužilaštvo složilo se potom da bivši egipatski predsednik bude pušten na slobodu kad izadje iz bolnice.

Bivši egipatski predsednik je osudjen na doživotni zatvor 2012. godine, ali je pravosudje zatražilo novo sudjenje koje ga je 2016. oslobodilo te optužbe.

Kasacioni sud je potvrdio tu odluku.

To je poslednja sudska procedura protiv Mubaraka od niza optužbi protiv njega.

Mubarak je na tom sudjenju optužen da je umešan u ubistvo demonstranata prilikom pobune koja je trajala 18 dana i tokom koje je ubijeo 850 osoba u sukobu s policijom.

Bivši egipatski predsednik, rodjen 1928. godine, najveći deo vremena proveo je u vojnoj bolnici od svog hapšenja 2011. godine.

Mubarak je prvi predsednik svrgnut s vlasti tokom talasa uličnih protesta u arapskim zemljama regiona, pokretom koji je nazvan „Arapsko proleće“.

Bio je na vlasti više od 30 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.