U trendu

HR državljani uhapšeni u Zambiji izjasnili se da nisu krivi

ZAGREB – Osam državljana Hrvatske, odnosno četiri bračna para, koji su početkom decembra prošle godine uhapšeni u Zambiji pod optužbom za trgovinu decom iz Konga, izjasnili su se da nisu krivi.

Ročište je održano jutros u zambijskom gradiću Ndoli, na granici sa Kongom, a ranije je najavljeno da će mu prisustvovati i službenik Ambasade Hrvatske u svojstvu posmatrača, preneli su hrvatski mediji.

Četirii bračna para iz Hrvatske terete se za trgovinu decom, nakon što su pokušali da u Kongu usvoje decu sa navodno falsifikovanom dokumentacijom. Ceo slučaj komplikuje to što je je direktor Doma iz kojeg su deca uzeta u bekstvu.

Povodom ovog slučaja juče se oglasilo i hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštenjem u kojem stoji da da se hrvatska Ambasada ne može, kako su naveli, uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, ali su zatražili od nadležnih tela Zambije i advokata, koji su osumnjičenima dodeljeni po službenoj dužnosti, postupa čovečno.

MVEP je zatražio da se prema uhapšenim hrvatskim državljanima postupa čovečno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe obezbedi lekarska pomoć, da budu ispitani na jeziku koji razumeju, kao i da se bez obzira na težinu krivičnog dela za koje se sumnjiče ne prejudicira njihova krivica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar