U trendu

HR Ministarstvo potvrdilo: Dobijena zamolnica BiH

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je danas da je od Tužilaštva BiH dobijen zahtev za krivično gonjenje 14 hrvatskih komandanata zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-policijske akcije ‘Bljesak’.

Navodi se da nije reč o optužnicama, već o zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljenoj na osnovu sporazuma zmeđu Hrvatske i BiH.

Reč je, navodi se, o postupku u kojem nadležno pravosudno telo BIH sumnja da je 14 državljana Hrvatske navodno počinilo krivična dela koja BIH dovodi u vezu s vojno-policijskom operacijom ‘Bljesak’.

Navodi se i da je potrebno izvršiti detaljnu pravnu analizu dostavljene dokumentacije kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje krivičnog progona.

Dodaje se i da će Ministarstvo prilikom donošenja odluke o daljem postupanju voditi računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustupanje krivičnog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa i hrvatskog zakona.

Ukazuje se da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet, kako se navodi, oslobodilačkih operacija ‘Bljesak’ i ‘Oluja'“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar