U trendu

HR: Od 1. jula placanje saobracajnih prekrsaja samo kartico

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da od 1. jula više neće biti moguća gotovinska naplata saobraćajnih prekršaja na licu mesta, i da se u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.
U toku je edukacija policijskih službenika o načinu korišćenja POS uređaja, a za te namene MUP je nabavio 600 POS uređaja koji su raspoređeni po policijskim upravama u celoj Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi portal Index, uređaji su podeljeni uličnim policijskim patrolama, motociklističkim patrolama, patrolnim brodovima, patrolama na međunarodnim graničnim prelazima i policijskim stanicama.

Iz MUP-a naglašavaju da policija POS uređaje za naplatu novčanih kazni već koristi na terenu, ali da se kazne mogu još uvek naplaćivati u gotovini, dok od 1. jula to više neće biti moguće.

Građanin koji plati kaznu na licu mesta platnom karticom dobiće potvrdu da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, kao i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Plaćanjem novčane kazne karicom na licu mestu iznos kazne se umanjuje za polovinu. Propisane novčane kazne se kreću u rasponu do 2.000 kuna (265 evra) za fizičko i odgovorno lice u pravnom subjektu, zatim do 5.000 kuna (664 evra) za fizičko lice preduzetnika i do 15.000 kuna (1.992 evra) za pravno lice.

Ako građanin nije u mogućnosti da plati novčanu kaznu na licu mesta jer nema karticu kod sebe, ili nema dovoljno sredstava na računu ili iz nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti obaveštenje o počinjenom prekršaju.

Ukoliko građanin plati kaznu u roku od tri dana od primanja obaveštenja o prekršaju i dokaz o izvršenoj uplati dostavi telu koje je utvrdilo prekršaj. smatraće se da je novčana kazna naplaćena na mestu na kojem je počinjen prekršaj uz umanjene iznosa za polovinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar