U trendu

HR opozicija protiv obuke ukrajinskih vojnika

ZAGREB – Hrvatska parlamentarna opozicija slaže se sa predsednikom Zoranom Milanović da ako Zagreb prihvati obuku ukrajinskih vojnika, „dovodi i sukob na svoju teritoriju“.

Opozicija je danas usprotivila mogućnosti da ukrajinski vojnici dođu na obuku u Hrvatsku i insistiraju na tome da tu mora postojati konsenzus na nivou EU i NATO-a, da treba da ih prime sve države članice, a ne da se, kako kažu, Hrvatska „gura u prve redove“.

Predsednik Odbora za obranu Franko Vidović iz najuticajnije SDP kaže da mu nije jasno kako to da ministar spoljnih poslova ode u inostranstvo, dogovori takav aranžman i onda ga prezentira kao gotov čin, bez da se konsultovao sa predsednikom države, koji je sukreator spoljne politike.

On je rekao da je u prvoj reakciji bio uveren da sve države članice EU i NATO-a učestvuju u tome, međutim, posle se situacija iskristalisala da u tome učestvuju četiri ili pet država, koje su krucijalno zainteresovane za taj sukob.

Ako bi, kaže, u projekt obuke ukrajinskih vojnika ulazila cela EU i NATO, a znamo da neće, onda bismo o tome razmislili i onda bi naš odgovor bio potvrdan.

‘Međutim, u ovakvom rasporedu snaga ja nisam za to da Hrvatska ne vodi računa sama o sebi. …“, rekao je Vidović, preneo je zagrebački Večernji list.

Predsednik Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP) konstatovao je da je Rusija agresor i da Ukrajini treba pomoći, ali kroz konsenzus i zajedničku, jedinstvenu politiku svih članica EU i NATO-a.

„O obučavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj saznali smo iz stranih medija Nema nikakve potrebe da pojedine države EU iskaču, jer ako je rat, rat je za sve, a ne samo za Hrvatsku, Litvaniju ili Estoniju“, poručio je. Ako smo, kaže, u zajedničkom savezu, onda svi treba jednako da participiraju, a ne da iskaču iz te priče.

„Ako su sve države prihvatile da se na njihovu teritoriju obučavaju ukrajinski vojnici, onda može i Hrvatska. Ali, moram reći da je tragedija da mi o tome saznajemo iz stranih medija. Zašto srljati kao guske u maglu, treba imati zajedničku politiku“, naveo je Dončić. Nikola Grmoja (Most) istakao je da treba pomoći Ukrajini, pa ako treba i primiti ukrajinske vojnike na obuku, ali ako to bude odluka na nivou svih članica EU i NATO-a.

„Ne vidim razlog da Hrvatska u tome prednjači, ali mi je jasno da susedne države koje su na poseban način ugrožene idu u tom smeru. Bez zajedničke odluka EU i NATO-a, nema smisla da Hrvatska bude prva“, rekao je.

. Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) napomenuo je da Ukrajini Hrvatska šalje sve što može i daje im moralnu podršku, ali da za omogućavanje obuke njihovoj vojsci, koja nije članica NATO-a, na području Hrvatske treba da budu ispunjeni ustavni uslovi.

„Osim toga, hrvatski narod treba da bude spreman na rizik da legalna vojna meta ruskih dronova bude tamo gde bi se obuka održavala. Rusi su u ratu s Ukrajinom i imaju pravo da se bore svuda protiv ukrajinske vojske, pa i u Hrvatskoj, i to nije ratni zločin’, poručio je.

Stipo Mlinarić (DP) uveren je da premijer Andrej Plenković za to neće imati dvotrecinsku većinu u parlamentu.

„Hrvatska je turistička zemlja i što nama treba da nam dolaze ukrajinski vojnici jer iz toga proizlazi da smo mi strana u ratu. Eventualno mi možemo poslati svoje oficire u Ukrajinu pa neka tamo obučavaju njihovu vojsku. Ne sporimo je da treba pomoći ukrajinskom narodu, ali dovoditi ukrajinsku vojsku na svoju teritoriju, na to Rusija neće gledati blagonaklono. Ne moramo se mi baš, ovako mali, gurati u prve redove’, zaključio je Mlinarić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.