U trendu

HR: Samit u Zagrebu 2020. godina da odredi put regiona ka EU

BRISEL, 3. decembra ( Tanjug) – Hrvatski ministar za regionlani razvoj i EU fondove Marko Pavić kaže da će Zapadni Balkan biti među prioritetima hrvatskog predsedavanja Savetom EU.

„Vizija nam je da Zagrebački samit 2020. godine da mapu puta za region Zapadnog Balkna za narednih 10 godina“, kaže Pavić.

Marko Pavić je tokom briselske konferencije o Zapadnom Balkanu u organizaciji „Prijatelja Evrope“ naveo da će Hrvatska tokom predsedavanja Savetom EU, u prvoj polovini 2020. godine, imati četiri stuba prioriteta.

„To su EU koja raste, spaja, štiti i koja je lider za druge. U ovaj poslednji stub ubrajamo i Zapadni Balkan“, poručio je Pavić.

Dodao je da je Hrvatska kao njamlađa članica EU poslednja prošla kroz proces pristupnja EU i da joj je želja da na tom putu pomogne i Zapadnom Balkanu.

„Samit u Zagrebu 2000. godine, koji je održan tokom predsedavanja Francuske Savetom EU, dao je mapu puta za narednih 10 godina politike proširenja. Očekujemo da samit u Zagrebu posle dve decenije da mapu puta za region za narednih 10 godina“, rekao je Pavić.

Učesnici panela u okviru konferencije o Zapadnom Balkanu „Za tango je potrebno dvoje“ ocenili su da politika proširenja EU ne može da zavisi od unutrašnjih politika pojedinačnih zemlja EU, niti da Hrvatska kao buduća predsedavajuća Savetom može sama da utiče na taj proces.

Zemlje članice EU pozvane su da usaglase i konkretizuju svoj pristup proširenju i regionu i da sa reči pređu na konkretna dela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.