U trendu

HR ukinula propusice zbog zemljotresom ugroženog područja

ZAGREB – U Hrvatskoj su danas ukinute propusnice za kretanje između županija, a šef Nacionalnog štaba i potpredsednik vlade Davor Božinović je rekao da je to isključivo u vezi sa pružanjem pomoći zemljotresom ugroženog područja.

Virus je, kazao je, i dalje prisutan, zbog čega je neophodno pridržavati se epidemioloških mera.

Božinović je na sednici vlade saopštio da je protekle noći na ugroženom području Petrinje i siska bilo angažovano hiljadu ljudi, koji su radili tokom cele noći.

Dodao je da je nakon zemljotresa aktiviran sistem Civilne zaštite i da su na teren poslate sve raspoložive snage.

Upućeno je, naveo je, 48 inženjera statičara koji su s pripadnicima državne intervencijske jedinice obilazili područje Siska, Petrinje i Gline i procenjivali oštećenost objekata.

Na teren je poslato i 65 timova hitne pomoći koje su prevozile bolesnike u Zagreb.

Osobe kojima su domovi oštećeni smeštene su u osnovne škole prema mestu boravka, u kasarnni u Petrinji, lečilište Topusko, kao i u šatore kojej podiže vojska.

Crveni krst, dodao je, organizuje hranu i zaštitu, a pomoć se prikuplja u celoj Hrvatskoj.

Prema dostupnim informacijama, do sada je u dva konvoja dopremljeno 350 kreveta, 560 madraca, 350 podnica, 7.120 ćebadi, zatim paketi suvih obroka i pitke vode.

Aktiviran je mehanizam Unije za Civilnu zaštitu za traženje međunarodne pomoći u obliku šatora, električnih grejača i sklopivih kreveta, vreća za spavanje, rasvete…

Već je stigla pomoć iz Slovenije u četiri kontejnera, a tokom dana stiže i pomoć iz Italije, a verojatno i iz Češke, Rumunije i Grčke.

Bilateralna pomoć ponuđena je, kazao je Božinović, iz celog niza susednih zemalja EU.

Božinović, koji je i ministar policije još jednom je pozvao građane da ne idu u područja pogođena potresom, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar