U trendu

Hram u Smiljanu je mesto molitve, mira, ljubavi i sabiranja

SMILJAN – Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas hram Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu, rodnom mestu u svetu proslavljenog srpskog naučnika Nikole Tesle, a nakon liturgije u besedi je poručio da su ovo mesto Srbi još 1600. i neke, od dolaska u ličke krajeve, odredili da bude mesto, molitve, mira, mesto ljubavi i sabiranja.

Patrijarh je podsetio da je hram apostola Petra i Pavla mesto u kome je kršten svetski poznat, veliki naučnik Nikola Tesla, a u obližnoj kući je rođen, a njegov otac ovde je bio svešetenik.

„Ali, gde god da je bio, šta god da je činio, nije zaboravio ove krajeve koji su utisnuti u njega i u njegovo biće, nije zaboravio ni svoju pravoslavnu veru, veru majke i oca, veru svoga ujaka koji je bio mitropolit sarajevski, pravoslavni mitropolit. Tu veru je svedočio, bio je svestan da sve što čini i sve što ima jeste dar i samo s toga što je znao da je dar, mogao je u smirenju, skromnosti, bez trke za svetskom slavom i moći da proizvede ono što je proizveo i nama ostavi“, naveo je patrijarh, prenela Hram tv.

Pofirije je, prenosi Hina, rekao da su „ustaše htele da eliminišu ovo mesto pa je hram 1941. bio porušen, a 1986. obnovljen, da bi 90-tih bio devastiran, pa ponovo obnovljen, sazidan na mestu na kojem je u 17. veka bila podignuta prva crkva“.

Poruku mira poslao je Porfirije preko dva apostola, Petra i Pavla, koji su se razlikovali po obrazovanju, “ali su imali veru po kojoj nije bolji onaj koji je učen i bogat, i nije bolji siromašan od bogatoga ili onaj koji ima vlast od onoga koji je nema i obrnuto”.

„Ovaj nas hram na to poziva, na veru u Hrista, na ljubav prema njemu i da se ugledamo na primeru apostola Petra i Pavla, da se okupljamo u miru, u ljubavi, u radosti”, kazao je Porfirije dodavši da je “Bog otac svih i svi su ljudi braca”.

U izjavi novinarima Porfirije je istakao da nije prvi put u Smiljanu i raduje se što je služio liturgiju, uvek ga raduje kada osveštava crkve, jer su to mesta sabiranja.

Na pitanje je li zadovoljan zajedništvom u Hrvatskoj patrijarh je odgovorio da “uvek i na svakom mestu može i treba bolje, uvek se treba truditi da svakoga dana činimo sve više i sve bolje, bilo gde da smo, u Hrvatskoj ili na nekom drugom mestu“.

Zamenik župana Licko-senjske županije Milan Uzelac ocenio je da su u propovedi sve reci bile mudre, birane pažljivo, da ne bi bilo koga uvredile, a on ih je, kazao je, doživeo kao poruku za mir “za nas sve koji smo ovde i za mir među Srbima i Hrvatima”.

Pre odlaska Porfirije se družio sa Ličanima i vernicima iz svih krajeva Hrvatske koji su došli u Smiljan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar