U trendu

HRV: Jaki dokazi odgovornosti vlasti za eksploziju u Bejrutu

NJUJORK – U izveštaju koji je danas objavio Hjuman rajts voč -HRV (Human Rights Watć – HRW) zaključeno je da postoje jaki dokazi koji ukazuju na to da su neki libanski zvaničnici znali i prećutno prihvatili smrtonosne rizike koje nosi amonijum nitrat uskladišten u luci u Bejrutu pre smrtonosne eksplozije koja se dogodila 4. augusta prošle godine.

HRV je na godišnjicu ove nesreće takođe pozvao UN na istragu o eksploziji u Bejrutu, koja je prouzrokovana hemikalijama koje su godinama nebezbedno skladištene u luci i ubile oko 200 ljudi, povredile hiljade njih i uništile delove glavnog grada Libana, prenosi Rojters.

Izveštaj međunarodne organizacije za zaštitu prava sadrži preko 700 stranica nalaza i dokumenata, a njena istraga takođe je zaključila da postoje dokazi da je više libanskih zvaničnika počinilo krivično delo prema libanskom zakonu.

HRV je saopštio da libanski predsednik Mišel Aun, privremeni premijer Hasan Diab, generalni direktor državne bezbednosti Toni Saliba i drugi bivši ministri nisu preduzeli mere kako bi zaštitili stanovništvo, uprkos tome što su bili obavešteni o rizicima.

Predsednik Libana je u petak potvrdio da je spreman da svedoči i da niko nije iznad zakona, a HRV svoj izveštaj zasniva na službenim dokumentima u koje je imao uvid i na više intervjua sa najvišim zvaničnicima, uključujući predsednika, privremenog premijera i šefa državne bezbednosti zemlje.

Libanska istraga o eksploziji koju vodi sudija Tarek Bitar je u zastoju, političari i visoki zvaničnici bezbednosti tek treba da budu ispitani, a zahtevi za ukidanjem njihovog imuniteta dodatno otežavaju ceo proces.

Dve snažne eksplozije su 4. augusta prošle godine potresle luku Bejrut, nakon što je došlo do požara u skladištu u kojem je neuslovno bilo uskladišteno 2.750 tona amonijum nitrata.

Najmanje 190 osoba je poginulo, povređeno je blizu 6.000 ljudi, dok je oko 300.000 njih ostalo bez krova nad glavom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.