U trendu

Hrvati u BiH: Jerusalim priznati kao glavni grad Izraela

SARAJEVO – Hrvatski narodni sabor (HNS) će pokrenuti službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jerusalim kao glavni grad države Izrael, javio je Hrvatski Medijski Servis (HMS) pozivajući se na dobro obaveštene izvore iz HNS-u.

Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama HMS saznaje da će HNS samostalno, svojom deklaracijom Jerusalim priznati kao glavni grad Izraela.

Ova inicijativa se, kako prenosi sarajevska N1 tv., najavljuje nakon što je izraelska Ambasada za BiH sa sedištem u Tirani u službenom dokumentu podržalo hrvatski predlog izmena Izbornog zakona BiH.

„To je minimum koji možemo učiniti kako bi smo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za direktnu podršku koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo da samostalno odluči ko će biti njihovi legitimni predstavnici“, rekao je sagovornik HMS-a iz HNS-a.

Inicijativa će, navodi se, biti prosleđena u nadležne državne institucije.

„Svesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprostaviti s obzirom na podršku koju daje palestinskoj strani i s obzirom na današnju uvredljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, ali mislim da je to naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebalo da podrži ovaj naš predlog“, rekao je neimenovani izvor iz HNS-a.

Dodaju da “ova inicijativa nije usmerena ni protiv koga nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira da li je reč o Jevrejima, muslimanima ili hršćanima”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar