U trendu

Hrvatska i Bugarska dale zeleno svetlo Srbiji: Odblokirano poglavlje 26

Hrvatska i Bugarska dale su danas zvanično ”zeleno svetlo” za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima sa Srbijom.

Predstavnici Hrvatske i Bugarske u radnoj grupi Saveta EU koja se bavi pitanjima proširenja i zemljama kandidatima danas su i zvanično podržali otvaranje novog poglavalja u pregovorima sa Srbijom.

U pitanju je poglavlje 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

Time je konačno postignut konsenzus svih 28 država članica neophodan za otvaranje novog poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

Hrvatska je krajem prošle godine blokirala otvaranje poglavlja 26 iznoseći rezerve u pogledu prava hrvatske manjine kada je reč o obrazovanju na maternjem jeziku u Srbiji.

U međuvremenu Zagreb je dobio tražena ”pojašnjenja” od Evropske komisije i dao političku, a sada i formalnu saglasnost da su ispunjeni uslovi za otvaranje poglavlja 26 u pristupnom procesu Srbije.

Malteško predsedavanje EU već je početkom godine potvrdilo da za februar razmatra organizaciju Međuvladine konferencije na kojoj bi se otvorilo poglavje 26.

U diplomatskim krugovima u Briselu kažu da se nova Međuvladina konferencija Srbije i EU planira za kraj februara ( 27. 02. ) ili za početak marta.

Očekuje se da bi Srbija tada mogla da otvori više od jednog poglavja.

Pored sada već potvrđenog poglavlja 26, pominju se i poglavlja 20- preduzetništvo i industrijska politika i 29- carinska unija.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu ocenjuju da je plan da se ove godine u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori šest ili sedam poglavlja, čije bi otvaranje trebalo da bude raspoređeno na najmanje tri pristupne konferencije tokom 2017. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar