U trendu

Hrvatska: Obelezena 100. godišnjica rođenja Franje Tuđmana

VUKOVAR/ZAGREB – Svečanom akademijom u organizaciji članova Inicijalnog kruga „Tuđman 100“ u vukovarskom Gradskom muzeju obeležena je 100. godišnjica rođenja prvog predsednika samostalne Hrvatske i jednog od glavnih aktera ratova u bivšoj SFRJ, Franje Tuđmana

Godišnjica je obeležena uz poruke „da aktuelna državna i zagrebačka vlast zanemaruju Tuđmanov lik i delo“, prenosi Hina.

Uz domaćina, vukovarskog gradonačelnika i predsednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu, Tuđmanu su počast odali i članovi inicijalnog kruga Josip Jurčevic, Bosiljko Mišetić i Josip Pečarić, prenela je Hina.

Penava je izjavio da kada bi se pitao Inicijalni krug i Domovinski pokret kako bi trebalo da izgleda proslava Tuđmanovog 100. rođendana – to bi bilo organizovano „tako da se danas u svakom selu i gradu održavaju proslave“.

U Zagrebu je danas održan i naučno-stručni skup o Tuđmanu „Uvek i sve za Hrvatsku“, na kome je istaknuto da je prvi predsednik Hrvatske i osnivač HDZ-a Franjo Tuđman ostvario „ne samo svoj san, nego i san mnogih hrvatskih naraštaja, stvarajući samostalnu i suverenu Hrvatsku“.

Skupu su pored premijera i predsednika HDZ-a Andreja Plenkovića prisustvovali i članovi porodice Tuđman, ministri, poslanici parlamenta i istoričari.

Tuđman, koji je rođen u Velikom Trgovišću 1922, bio je osnivač HDZ-a, prvi predsednik samostalne Hrvatske i vrhovni komandant hrvatske vojske.

Za vreme njegove vladavine tokom rata u Hrvatskoj je, pored ostalog, proterano više od 200.000 Srba.

Tuđman je preminuo 10. decembra 1999. u Zagrebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.