U trendu

Hrvatski zvaničnici oproštaju se od preminulog Ćire Blaževića

ZAGREB – Predstavnici hrvatske države, sportisti i kulturni i javni radnici Hrvatske opraštaju se od jutros preminulog legendarnog fudbalskog trenera i bivšeg selektora hrvatske reprezentacije Miroslava Ćire Blaževića, koji bi danas napunio 88 godina.

Ćiro Blažević bio je nezavisni kandidat na predsedničkim izborima u Hrvatskoj 2005. godine i završio je kao deveti na listi, dok je pobedu odneo Stjepan Mesić.

Govorio je tada da je vodio atipičnu kampanju, uz minimalne troškove, te da stoga može da posvedoči da su dvoje favorita u svojim kampanjama potrošili znatno više nego što prikazuju. Govorio je i da je odustao od izbornih plakata te da je 100.000 kuna, koliko je isprva planirao potrošiti u tu svrhu, preusmerio onima kojima je taj novac najpotrebniji.

Godine 2016. na parlamentarnim izborima bio je kandidat liste kandidata Koalicije za premijera, koju je predvodio pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, za dijasporu. Bio je nosilac liste, a osvojio je svega 259 glasova.

Premijer Andrej Plenković uputio je izraze saučešća povodom smrti Blaževića i poručio da će njegovo ime zauvek biti ispisano u istoriji hrvatskog naroda i sporta.

„Napustio nas je Miroslav Blažević. Legendarni Ćiro, osvajač svetske bronze iz 1998., zauvek će biti upisan u istoriju hrvatskog naroda i sporta. Njegovo znanje, postignuća i čovekoljublje ostaju trajna inspiracija budućim generacijama. Iskreno saučešće porodici“, napisao je Plenković na Tviteru.

Izraze saučešća uputio je i ministar odbrane Mario Banožić u ime Ministarastva i Hrvatske vojske, kao i svoje lično ime.

„Treneru, hvala Vam na svakoj reči podrške koju ste mi uputili, hvala što ste toliko voleli Hrvatsku vojsku, hrvatske branitelje i Domovinu. Hvala Vam na primeru kako se bori za ono u šta veruješ, hvala na školi skromnosti i srčanosti. Počivao u miru i neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko voleo“, poručio je Banožić.

Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković je uputio saučešće porodici Blažević i poručio da su iz Ćire uvek vidno isijavali izuzetna ljubav prema životu.

„S velikom tugom i žaljenjem primio sam vest o odlasku gospodina Miroslava Ćire Blaževića. U ime Hrvatskog sabora i lično, sdubokim saosećanjem izražavam Vam iskreno saučešće. Otišao je trener svih trenera, čovek izuzetnog duha i neumorne energije“, naveo je Jandroković.

Za Ćiru Blaževića, Jandroković kaže da je bio osebujan, studiozan i stručan, toekom više od pola veka trenerske karijere u igračima znao da budi veru u vlastite sposobnosti i kvalitet, i kada su oni u to sumnjali.

„Iz Ćire Blaževića je uvek vidno isijavala izuzetna ljubav prema životu. U poslednje vreme neumorno se borio s teškom bolešću, ne gubeći vedrinu duha, niti izuzetnu ljudsku pristupačnost i šarm – svoje zaštitne znakove“, naveo je, između ostalog, Jandroković.

Bivša predsednica Kolinda Grabar-Kitarović oprostila se na Tviteru od Ćire Blaževića.

„Ti si našao svoj mir, a za tobom je ostala praznina…“, napisala je Grabar Kitarović koja je objavila i fotografiju na kojoj grli Ćiru i Domagoja Vidu.

„Neka te čuvaju anđeli, ‘tata Ćiro’! Od tebe sam učila upornost, veru u svoje i večni optimizam. Iskreno saučešće porodici i prijateljima“, napisala je bivša hrvatska predsednica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.