HRW: SAD i Rusija sprečavaju konsenzus o robotima ubicama

Medjunarodna organizacija Hjuman rajts voč okrivila je danas SAD i Rusiju da su sprečile konsenzus na konferenciji, podržanoj od UN, na kojoj je većina država bila za zadržavanje potpune ljudske kontrole nad automatizovanim oružjem, poznatim kao „roboti ubice“.

Organizacija Hjuman rajts voč (Human rights watch, HRW) saopštila je da naglo raste podrška novom medjunarodnom zakonu koji bi u potpunosti zabranio „robote ubice“ i doprineo očuvanju ljudske kontrole nad upotrebom sile, ali da ipak ima zemalja koje se tome protive.

Kako navodi HRW, predstavnici Kampanje za sprečavanje „robota ubica“ užasnuti su činjenicom da je mali broj država koje podržavaju automatizovano oružje sprečio napredak ka tom cilju na jednonedeljnom sastanku Konvencije o konvencionalnom oružju (CCW) u Ženevi, posvećenom smrtonosnim automatizovanim oružanim sistemima (LAWS).

Mnoge države, navodi HRW, bile su za preventivnu zabranu razvoja i korišćenja LAWS, medju kojima su Kolumbija, Irak, Pakistan, Panama, grupa afričkih država i članice Pokreta nesvrstanih, dok su se Austrija, Brazil i Čile založili da CCW dobije novi mandat „za pregovore o pravno obavezujućem instrumentu za obezbedjivanje ljudske kontrole nad kritičnim funkcijama“ oružanih sistema.

Medjutim, pet zemalja – SAD, Rusija, Izrael, Južna Koreja i Australija, imalo je stav da razgovore o potpuno automatizovanom oružju treba nastaviti, ali se oštro usprotivilo bilo kakvim aktivnostima koje bi vodile ka novom obavezujućem zakonu, dodaje HRW.

Te zemlje su, kako se navodi, sve vreme izražavale želju da istražuju potencijalne „prednosti“ i „koristi“ od razvoja i upotrebe LAWS. S izuzetkom Australije, reč je o državama koje najviše rade na razvijanju autonomije oružanih sistema.

Šesti sastanak CCW, uz učešće 88 država, završen je u subotu usvajanjem izveštaja sa više od 20 neobavezujućih principa i preporuka u vezi sa smrtonosnim automatizovanim oružanim sistemima.

U jednoj od tačaka navodi se da „odgovornost ljudi za odluke u upotrebi oružanih sistema mora biti zadržana, pošto se odgovornost ne može prebaciti na mašine“, prenosi Asošiejted pres.

Predstavnica HRW, koordinatorka Kampanje za sprečavanje „robota ubica“ Meri Vorham rekla je da takva formulacija nije obavezujuća i dodala da je „vreme da se počne s izradom nekih pravila“.

Aktivisti te Kampanje snažno se protive dozvoljavanju razvoja oružanih sistema koji bi, kada jednom budu aktivirani, bili u mogućnosti da biraju i napadaju mete bez ljudske intervencije.

Oni smatraju da bi to bilo „gnusno i nemoralno, suprotno konceptu ljudskog dostojanstva i načelu humanosti, s nepredvidivim posledicama za ljudsku populaciju širom sveta“.

Učesnice ženevske konferencije složile su se da se razmatranja nastave sledeće godine, a konačnu odluku o budućem radu države će doneti na godišnjem sastanku Konvencije o konvencionalnom oružju 23. novembra, navodi HRW.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.