U trendu

I Bošnjaci u Zenici traze uklanjanje simbola Nove godine

ZENICA – Posle Opštine Bužim, gde preko 99 odsto živi bošnjačko stanovništvo i u Zenici je osvnuo plakat sa Jelkom, Deda Mrazem, kao simbolima Nove godine, što je uznemirilo muslimane koji su poručili da oni nisu deo islama i tradicije tamošnjeg naroda.

Nadležne su pozvali da platak uklone, na šta su reagovali drugi grđani koji su poručili da njima niko neće zabraniti praznična slavlja i da na ovaj način muslimani samo stvaraju razdor među narodima, preneo je hrvatski portal Dnevnik.

Reagovao i tamošnji političar Ivan Petrović koji je na svom fejsbuk profilu pozvao nadležne institucije da odmah iskoriste svoje ovlašćenja i uklone ovaj baner, koji je, kako navodi, sinoć veoma uznemirio većinu Zeničanki i Zeničana svih nacionalnih i verskih opredeljenja.

„Ne zbog mene! Ne zbog svih drugih nebošnjaka Zeničanki i Zeničana! Ovaj se baner mora ukloniti prvenstveno zbog Bošnjaka, jer moje sugrađanke i sugrađani Bošnjaci, kao Evropljani veći od svih drugih Evropljana, ne zaslužuju da ih se kolektivno tereti za bilo kakav nacionalistički i verski radikalizam i raspaljivanje razdora i netrpeljivosti prema drugim narodima i narodnostima, zbog jedne manjine, koja ih na ovaj način pokušava prikazati onakvima kakvi nisu niti su ikada bili“, napisao je Petrović.

Petrović je napisao da Bošnjaci već preko šest vekova dobro znaju šta je od islama i njihove tradicije.

„Da ne znaju, ne bi toliko dugo hvala Bogu ponosno opstajali na tlu uverljivo većinske hršćanske Evrope, koja ih i suviše često nije tretirala prijateljski. Ali oni su opstajali, dostojanstveno i ponosno braneći svoju veru i identitet“, napisao je Petrović.

On kaže da ne zaslužuje ni njegova Zenica da se na ovakav način negativno promovirše u domovini i regionu i tako potpuno nepravedno etiketira kao grad, kako navodi, „tobože nemiroljubivih radikalnih Bošnjaka“.

Sugeriše da se utvrdi i da li postoji osnovana sumnja ovim činom počinjeno krivično delo iu skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH.

Prema popisu stanovništva iz 2013, u Zenici su najbrojniji muslimani – 78,3 odsto, Hrvata je 9,6 odsto, a Srba 3,3 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar