U trendu

I direktorki CDC se vraćao kovid nakon tretmana Pakslovidom

VAŠINGTON – Direktorka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski oporavila se od kovida nakon što je završila tretman lekom Pakslovid kompanije Fajzer Ink, saopšteno je danas iz CDC.

Valenski je imala blage simptome kovida pre manje od 10 dana, a nakon što je završila tretman Fajzerovim pilulama za korona visrus i provela period u izolaciji, bila je negativna na testu na virus, ali je u nedelju ponovo bila pozitivna, prenosi Rojters.

Navodi se da je ona treći američki zvaničnik, nakon predsednika Džozefa Bajdena i direktora Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Entonija Faučija, koji je doživeo povratak infekcije nakon prvog tretmana lekom Pakslovid.

Studije su pokazale da su neki ljudi koji su uzimali antivirusni lek patili od relapsa odnosno povratka siptoma, koji se desio nekoliko dana nakon završetka petodnevnog lečenja.

Rojters napominje da je prošlog meseca američka administracija za hranu i lekove zatražila od kompanije Fajzer da testira efekte dodatnog tretmana njegovog antivirusnog leka Pakslovid među ljudima koji su doživeli povratak korona virusa posle lečenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.