I Džordžija pokreće istragu protiv Trampa

ATLANTA – Tužioci u okrugu Fulton pokrenuli su istragu zbog pokušaja bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da poništi izborne rezultate u Džordžiji, uključujući i telefonski poziv državnom sekretaru Bredu Rafenspergeru u kojem ga je pritiskao da „pronađe“ dovoljno glasova kako bi mu pomogao da preokrene gubitak.

Fani Vilis, nedavno izabrana tužiteljka u okrugu Fulton iz Demokratske stranke poslala pismo brojnim zvaničnicima, uključujući i Rafenspergeru, tražeći od njih da sačuvaju dokumente u vezi sa telefonskim pozivom Trampa, izjavio je državni zvaničnik upoznat sa sadržajem pisma, preneo je Njujork tajms.

Istraga u Džordžiji je druga sa kojom je suočem Tramp nakon istrage pokrenute u Njujorku.

Malo je verovatno da će potencijalni porotnici u Džordžiji biti blagonakloni prema bivšem predsedniku, jer okrug Fulton obuhvata veći deo Atlante, koja je izrazito podržala predsednika Džoa Bajdena.

Rafensperger, najviši republikanski izborni zvaničnik Džordžije, izjavio je početkom januara da je pod pritiskom Bele kuće i u suprotnosti sa sopstvenim opredeljenjem prihvatio telefonski poziv Donalda Trampa, u kojem je predsednik tražio poništavanje svog izbornog poraza u toj američkoj saveznoj državi, preneo je ABC njuz.

Tramp je od Rafenspergera tražio da izborni zvaničnici „pronađu“ dovoljno glasova kako bi poništili Bajdenovu pobedu u toj državi.

To je jedan od najmanje tri telefonska poziva, koja su obavljena tokom mesec dana od početka decembra do početka januara, a u kojem je Tramp tražio pomoć od visokih zvaničnika Džordžije u pokušaju da preokrene izbore i da bi svaki put bio odbijen.

Tramp je izgubio od Bajdena u Džordžiji sa 11.779 glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.