U trendu

Španski „veto“ trajao samo nekoliko sati

BRISEL, 23. aprila (Tanjug) – Ambasadori svih 28 članica EU, uključujući i Španiju, odobrili su nacrt Deklaracije koja bi trebalo da bude privaćena na samitu EU- Zapadni Balkna u Sofiji, saznaje ekskluzivno Tanjug u Briselu.

„Nacrt Deklaracije je odobrio i ambasador Španije pri EU. Na samim zemljama članicama je da ga prihvate“, rekao je Tanjugu IZVOR U bugarskom predsedavanju EU.

Španski El Pais je ranije danas objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Španija stavila veto na taj dokument, jer, kako su naveli, premijer Marijano Rahoj ne želi da njegov potpis bude na deklaraciji zajednoi sa potpisom predstavnika Kosova, koje Španija ne priznaje.

Tanjug IZVOR U bugarskom predsedavanju, međutim, demantuje tu informaciju i dodaje: „Ambasadori su odobrili nacrt Deklaracije. Tekst je sada poslat zemljama Zapadnog Balkna na konsultacije“.

Stalni predstavnici svih 28 zemlja članica EU nacrt deklaracije su odobrili na sastanku održanom prošlog četvrtka u Briselu.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da se, zbog protivljenja španskog premijera Marijana Rahoja da se njegov potpis nađe na Deklaraciji zajedno sa potpisom predstavnika Kosova, čiju nezavisnost Španija ne priznaje, došlo do kompromisnog rešenja da Deklaracija bude usvojena samo od strane 28 zemlja članica, a ne u formatu 28 + 6 partnera sa Zapadnog Balkna.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu takođe su potvrdili da je tekst nacrta deklaracije prosleđen zemljama sa Zapadnog Balkna „na uvid“.

Prema uvidu Tanjuga, u nacrtu sofijske Deklaracije ne pominju se „države“ Zapadnog Balkana, već se govori o „partnerima“, što se vidi kao još jedan korak u cilju kompromisa sa zemljama EU koje ne podržavaju nezavisnost Kosova.

Prvi deo Deklaracije odnosi se na podršku evropskoj perspektivi regiona, dok se aneks političkog dela teksta odnosi na povezanost kako regiona međusobno, tako i Zapadnog Balkana sa EU.

„Postoje tri dela aneksa – prvi koji se odnosi na vladavinu prava, drugi na bezbednost, migracije i borbu protiv terorizma i treći, najbitniji za građane Zapadnog Balkna, govori o infrastrukturnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti“, izjavila je ministarka Bugarske za predsedavanje Savetom EU, Ljiljana Pavlova.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da još nije izvesno da li će premijer Španije Marijano Rahoj prisustvovati samom samitu EU Zapadni Balkan.

Nezvanične informacije govore o tome da je Rahij svoje učešće na samitu uslovio potpunom skrajnošću predstavnika Kosova, kome na samitu, prema stavu Španije, ne bi trebalo da bude dozvojeno da uzme reč niti da sedi za istim stolom sa ostalim liderima EU i Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar