U trendu

I telefoni princeza Dubaija “pod lupom” softvera “pegaz”

LONDON – Brojevi telefona koje koriste dve princeze Dubaija navodno su pronađeni u sklopu istrage o hakovanju mobilnih telefona uz pomoć špijunskog softvera poznatog kao “pegaz”.

Princeza Latifa je ćerka vladara Dubaija, a princeza Haja Bint al-Husain je njegova bivša supruga.

Njihovi brojevi se očigledno nalaze na spisku od oko 50.000 telefonskih brojeva ljudi, za koje se veruje da su iz nekog razloga interesantni klijentima izraelske bezbednosne kompanije “NSO Grup”, navodi Bi-Bi-Si.

Lista je procurela u javnost kao velika vest, a otkriće telefonskih brojeva princeza pokrenulo je pitanja da li su mogle biti moguća meta neke vlade koja je klijent pomenute izraelske kompanije.

Organizacija za ljudska prava “Amnesti internešnel” u saopštenju navodi da najnovije otkriće upliće “NSO Grupu” u kršenje ljudskih prava, apelujući da se regulativama zaustavi “nekontrolisana industrija nadzora”.

NSO je negirao bilo kakvo kršenje zakona.

Iz te kompanije poručuju da je softver namenjen za upotrebu protiv kriminalaca i terorista, a dostupan je samo vojsci, organima za sprovođenje zakona i obaveštajnim agencijama.

Prvobitna istraga, koja je dovela do objavljivanja izveštaja nevladine organizacije “Zabranjene priče” sa sedištem u Parizu i “Amnesti internešnela”, bila je „puna pogrešnih pretpostavki i nepotvrđenih teorija“, saopštila je izraelska grupa.

Ti izveštaji su deo serije novinskih članaka koji sugerišu da su na meti špijunskog softvera na hiljade istaknutih ljudi.

Visoki izraelski zvaničnik potvrdio je za Bi-Bi-Si da je izraelska vlada osnovala tim za ispitivanje navoda o softveru “pegaz”.

Bi-Bi-Si podseća da je sredinom februara emitovao tajni video snimak princeze Latife, u kojem je rekla da je držana kao talac i da se plaši za svoj život.

Princeza Haja je u međuvremenu pobegla iz Dubaija 2019. godine, navodeći takođe da strahuje za svoj život.

Ujedinjeni Arapski Emirati negirali su navode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.