U trendu

I treći krug glasanja za predsednika Italije završen bez uspeha

Treći krug glasanja za predsednika Italije u parlamentu te zemlje završen je danas neuspešno, zbog čega su na pomolu intenzivniji pregovori političkih partija o kandidatu za novog šefa države.

Za sada nijedna stranka nije predložila ozbiljnog kandidata, što je bilo i očekivano u prva tri kruga glasanja, kada je za izbor predsednika bila neophodna podrška dve trećine članova parlamenta, odnosno 672 glasa.

Od sutra, kada će biti održan četvrti krug glasanja, za izbor predsednika Italije biće dovoljna prosta većina od 505 poslanika, što će povećati pritisak na lidere da postignu dogovor, navodi Asošiejted pres.

U današnjem, trećem krugu izbora najviše glasova je dobio aktuelni predsednik države, 80-godišnji Serdjo Matarela koji je jasno rekao da ne želi drugi mandat.

Za Matarelu, čiji mandat ističe sledeće nedelje, glasalo je 125 poslanika, dok je nevažećih bilo više od 400 listića.

U nekim ranijim ciklusima predsedničkih izbora u Italiji bilo je potrebno više od deset krugova glasanja.

Premijer Mario Dragi nagovestio je da je spreman da predje u predsedničku palatu Kvirinal, ali bi takav ishod verovatno doveo do vanrednih parlamentarnih izbora koje neke partije ne žele, strahujući od nove političke krize.

Dragi, 74-godišnji ekonomista i bivši predsednik Evropske centralne banke, postao je premijer u februaru 2021. godine, prihvativši poziv Matarele da predvodi vladu nacionalnog jedinstva u jeku političke, ekonomske i zdravstvene krize.

Guverner regiona Pulja Mikele Emilijano rekao je da očekuje novu političku krizu ako novi predsednik ne bude izabran glasovima onih stranaka koje podržavaju Dragijevu vladu. Medju njima su, izmedju ostalih, umereno leva Demokratska partija, populistički Pokret pet zvezdica i desničarska Liga.

Funkcija predsednika Italije je pretežno ceremonijalna pošto šef države nema značajna ovlašćenja, osim u slučaju čestih političkih blokada u zemlji, kada ima ključnu ulogu. On u toj situaciji može da raspusti parlament i da imenuje mandatara za sastav nove vlade. Matarela je od 2018. dva puta bio u situaciji da bira mandatara.

Redovni parlamentarni izbori treba da budu održani na proleće 2023. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.