U trendu

IAEA: Iran instalira opremu za obogaćivanje uranijuma

BEČ – Iran planira da instalira dve nove kaskade naprednih centrifuga koje će mu omogućiti da za kratko vreme obogati više uranijuma, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Iran je doneo odluku da doda dve kaskade centrifuga IR-6 u svoje podzemno nuklearno postrojenje Natanc, dan nakon što je IAEA u Beču osudila njegov nuklearni program, navodi AP.

Teheran je u sredu uklonio dve nadzorne kamere IAEA iz jednog od svojih nuklearnih objekata i tako podigao tenzije sa nadzornom agencijom Ujedinjenih nacija.

IAEA je danas saopštila da je njen generalni direktor Rafael Marijano Grosi obavestio članove te organizacije da je Iran obavestio agenciju da planira da instalira dve nove kaskade IR-6 u Natancu.

Kaskada je niz spojenih centrifuga kojim se postiže brzo okretanje gasa uranijuma i na taj način se on obogaćuje.

Centrifuga IR-6 okreće gas uranijuma 10 puta brže od centrifuga prve generacije, na koje je Iran nekada bio ograničen u okviru nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. godine.

IAEA tvdi da Iran od februara ove godine koristi kaskadu IR-6 u svom podzemnom objektu u Fordou.
Iran i svetske sile pristale su 2015. na nuklearni sporazum kojim je Teheran drastično ograničio svoje obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Godine 2018. tadašnji predsednik SAD Donald Tramp jednostrano je povukao zemlju iz sporazuma, podižući tenzije širom Bliskog istoka i izazivajući niz napada i incidenata.

Teheran uporno tvrdi da svoj nuklearni program razvija u civilne svrhe, ali stručnjaci UN i zapadne obaveštajne agencije navode da ta zemlja ima organizovan vojni nuklearni program još od 2003. godine, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.