U trendu

IAEA izvršila 4. rotaciju svojih stručnjaka u ukrajinskoj nuklearki Zaporožje

BEČ – Međunarodna agencija za nuklearnu energiju UN (IAEA) izvršila je četvrtu rotaciju svojih stručnjaka u nuklearnoj elektrani Zaporožje, navodi se u saopštenju agencije u petak.

„U NE Zaporožje ove nedelje je stigao novi tim stručnjaka IAEA i zamenio one koji su bili tamo poslednjih nekoliko nedelja. To je četvrti tim IAEA u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani od pokretanja pomoći IAEA i uspostavljanja Misije podrške i pomoći Zaporožju (ISAMZ) 1. septembra“, navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Prema navodima IAEA, radovi na sanaciji štete prouzrokovane granatiranjem 19. i 20. novembra su završeni „osim nekih manjih oštećenja koji ne izazivaju zabrinutosti za bezbednost“.

IAEA je saopštila takođe da je ove nedelje izvršila inspekciju ukrajinskih nuklearnih elektrana Hmeljnickaja i Rovenskaja.

„U okviru intenzivnih aktivnosti na sprečavanju opasnosti od nuklearnog udesa tokom aktuelnog oružanog sukoba u Ukrajini, IAEA je sprovela inspekcije nuklearne bezbednosti i bezbednosti u nuklearnim elektranama Hmeljnickaja, Rivne Hmeljnickaja i Rovenskaja“, navodi se u saopštenju i ističe da dve elektrane nisu pretrpele nikakvu fizičku štetu od sukoba, ali trpe neke posledice neprijateljstava, na primer nestanke struje, što ukazuje na potrebu da se hitno nabave rezervni dizel agregati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.