U trendu

IAEA potvrdila da je Iran počeo da obogaćuje uranijum do 20 odsto

Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je danas da je Iran pokrenuo postupak proizvodnje obogaćenog uranijuma do 20 odsto u ​​fabrici Fordo, što predstavlja novo kršenje nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine.

„Generalni direktor Radael Marijano Grosi (Mariano Grossi) obavestio je države članice IAEA da je Iran počeo da obogaćuje uranijum na 4,1 odsto u šest centrifuga a cilj je da dodje do 20 odsto“, navodi se u saopštenju agencije UN sa sedištem u Beču.

IAEA je 1. januara saopštila da su je iranske vlasti obavestile da planiraju proizvodnju obogaćenog uranijuma do 20 odsto što je znatno iznad praga dozvoljenog prema sporazumu. Dozvoljeni nivo je 3,67 odsto.

Iranski parlament nedavno je doneo odluku o povećanju nivoa obogaćivanja uranijuma posle ubistva iranskog fizičara Mohsena Fahrizadeha. Iran sumnja da je Izrael iza ubistva naučnika.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, posle 12 godina krize o tom pogramu.

U medjuvremenu su SAD izašle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar