U trendu

IAEA traži veći pristup iranskom nuklearnom programu

TEHERAN – Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi sastao se danas sa iranskim zvaničnicima kako bi zatražio veći pristup Islamskoj Republici uoči ponovnog pokretanja diplomatskih pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama.

Grosi je danas doputovao u Teheran u sedište Organizacije za atomsku energiju Irana, civilnu nuklearnu agenciju te zemlje, u svoju treću takvu posetu od februara, prenosi agencija AP.

Trebalo bi da razgovara sa Mohamedom Eslamijem, novim šefom organizacije.

Ujedinjene nacije su 2008. godine uvele sankcije Eslamiju zato što je „angažovan, direktno povezan sa pružanjem podrške iranskim nuklearnim aktivnostima ili razvojem sistema za isporuku nuklearnog oružja“.

Grosi je na Tviteru napisao da se nada da će se „pozabaviti otvorenim pitanjima“ sa iranskim zvaničnicima.

„Nadam se da ću uspostaviti plodan i kooperativan kanal direktnog dijaloga kako bi IAEA mogla da nastavi suštinske aktivnosti verifikacije u zemlji“, napisao je Grosi.

Prema poverljivom sporazumu nazvanom „Dodatni protokol“ sa Iranom, IAEA prikuplja i analizira snimke sa mnoštva nadzornih kamera postavljenih na iranskim nuklearnim lokacijama.

Te kamere su pomogle IAEA da prati program Teherana kako bi videla da li se pridržava nuklearnog sporazuma.

Iako Iran tvrdi da je njegov program mirnodopski, regionalni rival Izrael je više puta upozoravao da neće dozvoliti Teheranu da napravi nuklearno oružje.

Nakon jednostranog povlačenja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa iz iranskog nuklearnog sporazuma, Islamska Republika sada obogaćuje male količine uranijuma do čistoće od 60 odsto, što je, kako ocenjuje AP, najveći nivo ikada.

Nova američka administracija, na čelu sa DŽoom Bajdenom, saopštila je da je spremna da se vrati u sporazum, ali je upozorila da vreme ističe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.