U trendu

IFIMES: Proterivanje ambasadora Božovića-zamka za Vučića

LJUBLJANA – Proterivanje srpskog ambasadora Vladimira Božovića iz Crne Gore, samo četiri dana pre formiranja nove vlade bez DPS-a Mila Đukanovića, bila je zamka u koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije upao, ističe se u analizi Međunarodnog institute IFIMES sa sedištem u Ljubjani.

Analitičari Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) pojašnjavaju da je potez proterivanja ambasadora Božovića zahtevao reciprocitet druge države, u ovom slučaju Srbije, da protera ambasadora Crne Gore Tarzana Mloševića (DPS).

Proterivanje ambasadora je mera, precizira se u analizi, koja se u praksi retko primenjuje posebno ne između prijateljskih i susednih država.
Ističu da takva mera u stvarnosti znači neku vrstu predratnog stanja kada se očekuje da jedna država objavi rat drugoj državi ili da trajno naruši odnose između dve države.

Vučić je, navodi se, usešno uspeo da izbegne da upadne u zamku i protera rnogorskog ambasadora, kada bi zajedno sa Srbijom bio optužen za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore i ugrožavanje regionalne saradnje, mira i stabilnosti.

Vučić je tu zamku izbego povlačenjem odluke o proterivanju crnogorskog ambasadora čime je osujećen Đukanovićev plan izazivanja novih napetosti i nestabilnosti, koji je, kako se navodi, već decenijama živeo na račun spora Beograda I Prištine.

“Srbija je odlukom da povuče meru proterivanja ambasadora Crne Gore iz Srbije ali i odlukom da ne opozove svog ambasadora (Božovića) poslala jasnu i nedvosmislenu poruku u Crnu Goru šta očekuje od nove vlade”, ukazuju analitičari IFIMES-a.

Pojašnjavaju da zahtev Srbiji da opozove svog ambasadora i da imenuje novog je “grubo mešanje u unutarnje stvari suverene zemlje”, a u praksi bi to, ističu, značilo, da Srbija narednih ključnih 7-8 meseci, koliko bi trajala procedura za slanje novog ambasadora, ne bi imala svog najvišeg diplomatskog predstavnika u Podgorici.

Podsećaju da je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozdravio odluku Vlade Srbije da povuče odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore i pozvao da Crna Gora uradi isto.

Analitičari IFIMES-a smatraju da je potrebno da nova crnogorka vlada relaksira odnose sa Srbijom i drugim susedima i predlažu održavanje zajednčke sednice sa vladama susednih država.

Kao korak prijateljstva i prijateljskih susedskih odnosa, smatraju da bi Vlada Crne Gore trebalo bi, da donese odluku o vraćanju ambasadora Božovića i time barem delimično anulira narušene odnose između dve zemlje.

To bi, ističu, bila istinska poruka i potvrda crnogorske vlade da vodi politiku diskontinuiteta u odnosu na režim Mila Đukanovića.

Kao zanimljivo ističu da bivša vlast Đukanovića u zvaničnom saopštenju o proterivanju ambasadora Srbije ne samo da nije navela tačan datum Konvencije na kojoj se temelji takva odluka, već je citiran pogresan član 41, koji govori o imunitetu i privilegijama.
I da stvar bude još paradoksalnija, napominju, diplomatska nota o proterivanju nikada nije uručena ambasadoru Božoviću, jer se, kako navode, ambasador u vreme donošenja ove odluke nalazio u Beogradu.

Jasno je, ističu analitičari, da Srbija neće opozvati svoga ambasadora u Crnoj Gori Božovića i da je zapravo “sučaj proterivanja Božovića”, sada test za šefa crngorske diplomatije Đorđa Radulovića, koji se već spominje kao kadar bivše vlasti i Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB).

A njegova odluka u slučaju ambasadora Božovića će pokazati kojem taboru zaista pripada, ističu analitičari I pitanju može li normalizacija odnosa sa najznačajnijim spoljnotrgovinskim partnerom i najbližim susedom Srbijom ići preko istrajavanja na pogrešnoj odluci prethodnog ministra spoljnih poslova u tehničkoj vladi DPS-a, koju i sam kritikuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.