U trendu

Indija: Gnev zbog izjava zvaničnika o proroku Muhamedu

MUMBAI – Indijska vlada pokušala je danas da umiri oštro nezadovoljstvo u zemlji i inostranstvu izazvano komentarima o proroku Muhamedu dvojice zvaničnika vladajuće stranke Baratija Džanata (BJP).

Zbog uvredljivih izjava zvaničnika vladajuće stranke Indije izbili su neredi u gradu Kanpura na severu zemlje u kojima je uhapšeno 38 ljudi, a još jedan protest je planiran za kasnije i u Mumbaju, prenosi Rojters.

Hapšenja u gradu Kanpuru bila su deo napora da se suzbije sporadična verska napetost nastala nakon uvredljivih komentara dvojice zvaničnika hindu nacionalističke stanke Bharatija Džanata premijera Narendre Modija.

Nekoliko najviših indijskih zvaničnika angažovano je na rešavanju diplomatskih posledica koje su nastale nakon uvredljivih izjava dvojice zvaničnika BJP, jer su brojne države među kojima Katar, Saudijska Arabija, Oman, UAE i Iran zahtevale da se vlada Indije izvini zbog ovog incidenta.

Tokom vikenda zvaničnici zemalja Persijskog zaliva i drugih islamskih država pozvali su indijske diplomate da im uruče protestne note zbog komentara zvaničnika BJP.

Indijsko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da uvredljivi tvitovi i komentari ni na koji način ne odražavaju zvanične stavove vlade.

Stranka BJP juče je suspendovala svoju portparolku Nupur Šarmu zbog komentara o proroku Muhamedu koje je izrekla tokom TV debate i isključila drugog portpartola Navina Džindala zbog povrede verskih osećanja manjinske zajednice.

Šarma je juče na Tviteru potvrdila da je odgovarala na izjave o jednom hinduističkom bogu, ali nikada nije imala nameru da povredi nečija verska osećanja.

„Ako su moje reči izazvale nelagodu ili povredile verska osećanja bilo koga, bezuslovno povlačim svoju izjavu“, poručila je Šarma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.