Indija i Pakistan dogovorili primirje od petka u Kašmiru

NJU DELHI – Vojske Pakistana i Indije dogovorile su od petka prekid vatre na spornoj granici između dve zemlje u regionu Kašmira, gde su oružani sukobi u poslednjih nekoliko meseci bili učestali, neretko i sa žrtvama među lokalnim stanovništvom, prenosi Rojters.

„U interesu postizanja obostrano korisnog i održivog mira duž granice, dve strane su dogovorile da rešavaju sva sporna pitanja koja vode njegovom narušavanju i ka nasilju. Obe strane pristale su na striktno nadgledanje svih sporazuma i prekida vatre duž linije kontrole i ostalih sektora. To stupa na snagu u petak “, navodi se u zajedničkom saopštenju dve vojske, prenosi agencija.

Rojters navodi da su dve nuklearne sile dogovorile 2003. godine prekid vatre duž linije kontrole u Kašmiru, ali da se taj sporazum konstantno krši.

Jedan indijski zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan potvrdio je agenciji da je novi dogovor usmeren na olakšanje situacije civilima koji žive u regionu Kašmira u blizini granice, koji se često nalaze u zoni vatre i da postoji umereni optimizam da će se nivo nasilja i tenzija sada smanjiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.